Poslovni Dnevnik

Kimova superbomba opet unervozila burze

Reakcija na nuklearni test Azijska i europska tržišta dionica oslabila u ponedjelja­k

- TOMISLAV PILI

Reakcija na nuklearni test Azijska i europska tržišta dionica oslabila u ponedjelja­k

Analitičar­i očekuju da će tenzije splasnuti za dandva jer ipak nije izgledna američka intervenci­ja

Novi sjevernoko­rejski nuklearni test izazvao je još jedan blagi uzmak investitor­a od rizičnije imovine na globalnim tržištima.

Na europskim su burzama u ponedjelja­k cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog jačanja geopolitič­kih napetosti nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.30 sati u minusu 0,51 posto, nakon što je u petak ojačao 0,4 posto. Londonski FTSE indeks bio je istovremen­o u minusu 0,4 posto, na 7409 bodova, dok je frankfurts­ki DAX oslabio 0,3 posto, na 12.110 boda, a toliko je gubio i pariški CAC koji se kretao oko 5106 bodova.

Tržišni oprez

Na tržištima vlada oprez jer je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus detoniranj­em, kako tvrdi, hidrogensk­e bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa. To je izazvalo oštre međunarodn­e osude, ali i rast napetosti u regiji i šire. SAD je zaprijetio vojnim odgovorom ako Sjeverna Koreja zaprijeti SADu ili njegovim saveznicim­a. “Kao u lo- šem horror filmu, Sjeverna Koreja svako malo prekine mir na tržištu nekom akcijom koja vas izbaci iz stolice. No, to smo vidjeli već puno puta. Ako ovo nije uvod u američku vojnu akciju, a mi smatramo da nije, tenzije će splasnuti za dan, dva, a tržište se smiriti”, kaže Rob Carnell, direktor u INGu. No, dok se tržište ne smiri, u fokusu ulagača su investicij­e koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Zbog toga su u ponedjelja­k ujutro porasle cijene dr- žavnih obveznica, kao i cijena zlata, koja je ojačala 0,6 posto, na 1332 dolara po unci, najvišu razinu u 10 mjeseci.

Izraženija zabrinutos­t

Zabrinutos­t je bila izraženija na azijskim burzama, posebno u državama koje su bliže potencijal­nom sukobu.

U ponedjelja­k su cijene dionica pale na Seulskoj burzi gdje se indeks KOSPI srušio 1,2 posto. Osim toga, južnokorej­ska valuta won doživjela je u ponedjelja­k najveći pad vrijednost­i prema dolaru od ožujka. Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei izgubio je 0,93 posto vrijednost­i i zaustavio se na 19.508 bodova. Crvenila se i Hongkonška burza s padom od 0,8 posto, a jedino su bezbrižni bili investitor­i na Šangajskoj burzi ojačavši 0,4 posto. Međutim, ne smatraju svi ulagači da je nervoza na globalnim tržištima prolaznog karaktera. Kako je za Bloomberg izjavio Nader Naeimi, fond menadžer u AMP Capitalu koji upravlja sa 110 milijardi dolara imovine, posljednja sjevernoko­rejska provokasci­ja označava ulazak u “opasnu novu fazu”. Trećina imovine kojom upravlja Naeimi sastoji se od gotovine i ulaganja u zlato, a očekuje i pad vrijednost­i valuta rastućih država.

 ?? REUTERS ?? Test hidrogensk­e bombe u nedjelju bio je do sada najjači
REUTERS Test hidrogensk­e bombe u nedjelju bio je do sada najjači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia