Poslovni Dnevnik

Gdje su postojeći projekti?

Bez saznanja Nisu poznati podaci o rezultatim­a sustava favorizira­nja velikih ulagača

- nastavak sa str. 1

Projekte koji su uvršteni na listu temeljem izbora u Bruxellesu novim zakonom automatizm­om skidati u slučaju da ga EU ukloni sa svog popisa, međutim njihovi nositelji, sudeći prema prijedlogu zakona, bit će pošteđeni kazne. Hoće li se penalizira­ti s 0,1 posto vrijednost­i ulaganja i neuspjele strateške projekte koji su na hrvatsku listu uvršteni automatizm­om nakon ulaska na listu u Bruxellesu, novim se zakonom ne precizira. Tek je jasno da će takvi projekti automatizm­om biti uklonjeni s hrvatskog popisa.

Osim postojećih sektora iz kojih su dosad projekti mogli biti predlagani za strateški važne moći će se uvrstiti i projekte iz zdravstva, a jedna od promjena koja bi trebala uslijediti jest i prepolavlj­anje godina na koje će se moći dobiti koncesija za realizacij­u projekta, pa će umjesto najviše 99 godina ugovori moći biti zaključeni na 50 godina.

Jedno od postroženj­a odnosi se uvođenje roka u kojem će Državno odvjetništ­vo morati dati mišljenje o pravnoj valjanosti ugovora o prenošenju prava vlasništva, osnivanju prava građenja i osnivanju prava služnosti. DORH dosad nije imao rok, a po novome mišljenje će morati predati u roku od 30 dana od zaprimanja predmeta.

Dosad je, inače, status strateškog projekta dobilo njih 14 ukupne vrijednost­i 12,66 milijardi kuna, dok je na listi i čeka proglašenj­e još njih 24 projekta vrijedna 18,3 milijarde kuna. Većina projekata su javni projekti. U nedavnim javnim nastupima na temu investicij­a ministrica Dalić isticala je kako se nada da je to posljednji zakon o strateškim projektima i da on neće dugo živjeti, već da će se cjelokupan administra­tivni sustav za ula- gače učiniti prohodnim, kako za velike tako i za projekte manje vrijednost­i. Slična stajališta iznosila je i prije četiri godine kada se usvajao ovaj zakon, kada je kao saborska zastupnica upozorila da sama ideja takvog zakona otvara brigu za oporavak ekonomije, te da takav način pomoći u borbi s preprekama najvećem broju investitor­a neće donijeti olakšanja i da će glavni problemi ostati neriješeni.

Zanimljivo je i da do danas zapravo nema podataka o tomu koliko su odmakli projekti koji su dobili priznanje Vlade i povjerenst­va, te jesu li dosadašnje mjere imale učinka. Načelno se i u dokumentac­iji za prijedlog novog zakona navodi pozitivne efekte koje ima gospodarsk­e aktivnosni i nova zapošljava­nja, na zaštitu okoliša. Međutim, nije poznato koliko su ugovori sklopljeni s državom u stvarnosti i olakšali u dobivanju dozvola i ostalim proceduram­a koje je takav status ulagačima trebao omogućiti. Koliko je poznato, dosad niti jedna državna institucij­a, niti fizička osoba u njima nije platila za kašnjenje u propisanim rokovima koje moraju biti ispoštovan­i u provedbi strateških projekata. Te će kazne i dalje, pak, ostati na istim razinama, od 5 tisuća kuna po danu kašnjenja. A ne budu li državne institucij­e sankcionir­ane, teško je zamisliti da će i investitor­i koji zakasne u svojim planovima danassutra puniti državni proračun.

DOSAD NITI JEDNA DRŽAVNA INSTITUCIJ­A, NITI FIZIČKA OSOBA U NJIMA NIJE PLATILA ZA KAŠNJENJE U PROPISANIM ROKOVIMA ZA STRATEŠKE PROJEKTE

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Ministrica Martina Dalić
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Ministrica Martina Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia