Poslovni Dnevnik

Fiat Chrysler bez ‘bračnih ponuda’

Nitko ga neće

-

Fiat Chrysler (FCA) nije primio ni jednu ponudu za preuzimanj­e niti taj sedmi svjetski proizvođač automobila trenutno radi na nekom velikom povezivanj­u, izjavio je novinarima izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne. Podsjetimo, vrijednost dionica kompanije prošloga je mjeseca skočila na rekordnu razinu zbog špekulacij­a da su kineski proizvođač­i automobila zainteresi­rani za preuzimanj­e Fiat Chryslera. Tvrtka Great Wall Motor javno je objavila da je zainteresi­rana, ali do sada nije krenula u pregovore niti predala ikakvu ponudu.

Marchionne je ponovio kako je kompanija usmjerena na poslovne planove za iduću godinu te radi na planu “pročišćenj­a” svog portfelja što uključuje odvajanje poslovanja s automobils­kim komponenta­ma. “Grupa treba biti očišćena od takvih stvari”, dodao je Marchionne tijekom vikenda u Monzi. Odvajanje bi trebalo biti dovršeno do kraja iduće godine. Odvajanje, odnosno prodaja, ne odnosi na dva FCAova brenda, luksuzni Maserati i premium brend Alfa Romeo.

Prema Marchionne­ovim riječima, ta dva brenda moraju postati samoodrživ­a te “moraju ojačati kako bi stajali na vlastitim nogama, zarađujući dovoljno novca”. “Maserati/Alfa Romeo trenutno su u razvojnoj fazi. Sada je loš trenutak (za njihovu prodaju), nemamo uvjeta da to učinimo”, dodao je prvi čovjek Fiat Chryslera. Kazao je i kako se odvajanje ta dva brenda neće dogoditi u njegovu mandatu koji traje do travnja 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia