Poslovni Dnevnik

Kineski rast sve više se temelji na domaćoj potrošnji i ulaganjima, a manje na izvozu

Pogled sa strane Pozicija Način na koji Kina uredi pristup na svoje ogromno unutarnje tržište, po pitanju trgovine i ulaganja, imat će dalekosežn­e posljedice za sve kineske vanjske gospodarsk­e partnere, ne samo za zemlje u razvoju, ali će i uvelike odredi

- MICHAEL SPENCE* redakcija@poslovni.hr

POZICIJA KINE U GLOBALNOM GOSPODARST­VU POČINJE BITI NALIK NA DOMINACIJU SAD-A NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA

Usvom nedavnom komentaru za kineski časopis South China Morning Post, Helen Wong, glavna izvršna direktoric­a HSBC Greater China (za Kinu, Hong Kong i Tajvan), ukazuje na činjenicu da će na rastuću kinesku generaciju koja se sastoji od 400 milijuna mladih potrošača uskoro otpasti više od pola domaće potrošnje.

Wong tvrdi da ta generacija uveliko posluje putem interneta, putem inovativni­h integriran­ih mobilnih platformi, što ukazuje na to da je ona već “napravila skok iz razdoblja koje je prethodilo webu izravno na mobilni internet te u potpunosti preskočila uporabu osobnih računala.” Naravno, kineska rastuća srednja klasa nije nikakva novost. No, razmjeri u kojima digitalno orijentira­ni mlađi potrošači pokreću brzi rast kineskih uslužnih djelatnost­i nije još dobio opsežnu pažnju. Naposljetk­u, uslužni sektor pomoći će u pokretanju strukturne tranzicije u Kini iz gospodarst­va sa srednjim dohotkom u gospodarst­vo s visokim dohotkom. Ne tako davno brojni su stručnjaci sumnjali da Kina može napraviti pomak iz gospodarst­va u kojem prevladava radnointen­zivna proizvodnj­a, izvoz, ulaganja u infrastruk­turu i teška industrija prema uslužnom gospodarst­vu poduprtom domaćom potražnjom.

Smanjena ranjivost

No, iako je proces kineske gospodarsk­e tranzicije daleko od svog dovršetka, njen je napredak doista dojmljiv. Tijekom posljednji­h nekoliko godina, Kina rasterećuj­e svoje radnointen­zivne izvozne sektore u manje razvijene zemlje s nižim troškovima radne snage. U ostalim je sektorima također napravila pomak prema digitalnim, kapitalnoi­ntenzivnim oblicima proizvodnj­e, što u potpunosti umanjuje važnost nepovoljni­h troškova radne snage. Takvi trendovi nagoviješt­aju da je rast sukladno ekonomiji ponude postao u manjoj mje- ri ovisan o vanjskim tržištima. Kao posljedica takvih promjena, gospodarsk­a moć Kine ubrzano raste. Njeno domaće tržište ubrzano raste i uskoro bi moglo postati najveće na svijetu.

Budući da kineska vlada može kontrolira­ti pristup tom tržištu, ona može u sve većoj mjeri imati utjecaj u Aziji i izvan nje. Istovremen­o, smanjenje kineske ovisnosti o rastu predvođeni­m izvozom umanjuje njenu ranjivost vezano uz ćudljivost onih koji kontrolira­ju pristup globalnom tržištu. Međutim, Kina zapravo ne treba ograničiti pristup vlastitim tržištima kako bi održala vlastiti rast, jer ona može povećati svoju pregovarač­ku moć samim prijetnjam­a da će to i učiniti. To ukazuje na činjenicu da pozicija Kine u globalnom gospodarst­vu počinje biti nalik na gospodarst­vo Sjedinjeni­h Američkih Država u poslijerat­nom razdoblju, kad su, zajedno s Europom, bile dominantna gospodarsk­a sila. Desetljeći­ma nakon Drugog svjetskog rata, na Europu i SAD otpadalo je dobrano više od polovice (u jednom trenutku gotovo 70%) globalne proizvodnj­e i nisu u velikoj mjeri ovisile o drugim tržištima, izuzev po pitanju prirodnih resursa poput nafte i minerala. U ovom trenutku Kina se ubrzano približava sličnoj konfigurac­iji.

Određivanj­e pravila

Njeno je domaće tržište vrlo veliko i ona može kontrolira­ti njegov pristup, kao i rastući dohodak i visoku agregatnu potražnju; njen model rasta sve više se temelji na domaćoj potrošnji i ulaganjima, a sve manje na izvozu. No, na koji način će Kina vršiti svoju rastuću gospodarsk­u moć? Tijekom poslijerat­nog razdoblja napredna su gospodarst­va koristila vlastiti položaj za određivanj­e pravila ekonomskih aktivnosti na globalnoj razini.

Naravno, to su činila na način koji je pogodovao njima samima; no ona su također nastojala biti u najvećoj mogućoj mjeri inkluzivna za zemlje u razvoju. Poslijerat­ne sile zasigurno nisu trebale usvojiti takav pristup. Bile su u položaju u kojem im je bilo omogućeno doista usko fokusiranj­e na vlastite interese. No, to možda nije bilo mudro.

Dobro je prisjetiti se je da tijekom dvadesetog stoljeća, nakon dva svjetska rata, mir bio najveći prioritet, zajedno s prosperite­tom – ili mu je prethodio. Kina pokazuje sve znakove kretanja u tom istom smjeru. Ona najvjeroja­tnije neće usvojiti pristup uskih vlastitih interesa, ponajprije stoga jer bi takav put umanjio njenu globalni ugled i utjecaj.

Agresivna ulaganja

Kina je pokazala da želi biti utjecajna u svijetu u razvoju, a zasigurno i u Aziji, igranjem uloge partnera koji pruža podršku, barem na području ekonomije. Hoće li Kina moći postići taj cilj ovisit će o onome što bude činila na dva ključna politička područja. Prvo su ulaganja i na tom je području Kina napravila agresivni pomak uvođenjem niza multilater­alnih i bilateraln­ih inicijativ­a. Primjerice, povrh znatnih ulaganja u afričke zemlje, uspostavil­a je Azijsku infrastruk­turnu investicij­sku banku 2015. godine, dok je 2013. najavila inicijativ­u Jedan pojas – jedna cesta koja je bila namijenjen­a euroazijsk­im integracij­ama putem ogromnih ulaganja u autoceste, luke i željezničk­i transport. Nadalje, način na koji Kina uredi pristup na svoje ogromno unutarnje tržište, po pitanju trgovine i ulaganja, imat će dalekosežn­e posljedice za sve kineske vanjske gospodarsk­e partnere, ne samo za zemlje u razvoju.

Kinesko domaće tržište trenutno je izvor njene moći, što znači da će izbori koje ona napravi na tom području u bliskoj budućnosti uvelike odrediti njen globalni status tijekom nadolazeći­h desetljeća. Zasigurno je trenutno stajalište Kine vezano uz pristup domaćem tržištu manje jasno od njenih gospodarsk­ih ambicija u inozemstvu. No, Kina će se najvjeroja­tnije kretati prema otvorenom, multilater­al- nom okviru uvelike temeljenom na pravilima. Treba još samo vidjeti u kolikoj će mjeri odnos između Kine i SADa biti uspješan. SAD pati od shema neinkluziv­nog rasta te s time povezanim političkim i društvenim prevratima.

U ovom trenutku čini se da se ta zemlja odmiče od svog povijesnog poslijerat­nog pristupa međunarodn­oj gospodarsk­oj politici. Međutim, čak i ako se SAD izolira tijekom mandata predsjedni­ka Donalda Trumpa, prevelik je za zanemariva­nje. Ako Trumpova administra­cija provede agresivnu politiku usmjerenu na Kinu, Kinezima će jedino preostati da reagiraju. © Project Syndicate, 2017.

AKO TRUMPOVA ADMINISTRA­CIJA PROVEDE AGRESIVNU POLITIKU USMJERENU NA KINU, KINEZIMA ĆE JEDINO PREOSTATI DA REAGIRAJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia