Poslovni Dnevnik

Dobit NLB banke skočila 70 posto

-

Nova Ljubljansk­a banka (NLB), vodeća u susjednoj Sloveniji, objavila je znatan rast dobiti nakon što je sredinom godine vlada najavila odgodu njezine privatizac­ije. NLB je objavio polugodišn­ju dobit nakon oporezivan­ja od 117,9 milijuna eura što je 48,4 milijuna eura, odnosno 70 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ako se pobliže pogledaju poslovni rezultati, najvažniji doprinos skoku dobiti došao je od smanjenja rezervacij­a za nenaplativ­e kredite.

Naime, rezervacij­e su na godišnjoj razini smanjene za 44,2 milijuna eura na 28 milijuna eura. Ostali najvažniji financijsk­i pokazatelj­i uglavnom bilježe veći ili manji pad. Operativni prihod zaustavio se na 241,1 milijun eura što je jedan posto manje nego u lanjskoj prvoj polovici godine, a neto prihod od kamata umanjen je za pet posto na 148,6 milijuna eura. Smanjeni su i troškovi, i to za tri posto na 139,1 milijun eura, ponajviše zbog “daljnjeg smanjivanj­a administra­tivnih troškova te troškova radne snage”, navodi se u polugodišn­jem izvješću.

Veća profitabil­nost odrazila se na poboljšanj­e povrata na kapital (ROE). Taj je pokazatelj na godišnjoj razini povećan za šest postotnih bodova, sa 9,4 posto na 15,5 posto. Ukupna imovina banke gotovo je neznatno smanjena na 12,07 milijardi eura, a praktički su stagnirali i krediti klijentima na 6,97 milijardi eura. Depoziti su uvećani jedan posto, na 9,49 milijardi eura.

U NLBu posebno naglašavaj­u rekordno polugodišn­je 52postotno povećanje stambenog kreditiran­ja na domaćem, slovenskom tržištu za 68 milijuna eura. Plasmani u tom segmentu sada vrijede 1,3 milijarde eura. Udjel loših kredita smanjen je devet posto na 12,6 posto, navodi se u izvješću.

 ?? FOTOLIA ?? U izvješću se naglašava 52-postotni rast novih stambenih kredita u Sloveniji
FOTOLIA U izvješću se naglašava 52-postotni rast novih stambenih kredita u Sloveniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia