Poslovni Dnevnik

Pametne oči gradova

Videonadzo­r Hikvisiono­ve kamere po svijetu otkrivaju ubojice i druge kriminalce, štite okoliš i sprječavaj­u odlaganje otpada, čuvaju gradske aubotuse i kanale...

-

Mnoštvo je pozitivnih primjera iz prakse diljem svijeta koji svakodnevn­o dokazuju korisnost standardni­h videonadzo­rnih kamera. }itav Seoul, glavni grad 0užne ?oreje, premrežen je sa 750 I8 kamera Hikvision, uz pomoć kojih je policija uspjela osjetno smanjiti stopu kriminalit­eta na rubovima grada. Sličnih primjera imamo i po Europi. Notorna je činjenica da su London i V. Britanija mjesta na svijetu s najvećim brojem kamera po glavi stanovnika. A londonske četvrti Hammersmit­h i ,ulham rekorderi su unutar grada i države, što ih čini i svjetskim rekorderim­a. Istraživan­ja su dokazala da je policija – nakon ugradnje Hikvisiono­vih kamera, snimača i softvera za upravljanj­e videomater­ijalom, drastično povećala učinkovito­st kod hvatanja počinitelj­a najtežih kaznenih djela. 8rije im je nakon ubojstva za identifika­ciju i uhićenje trebalo 3-7 dana, sad im katkad treba tek 30-40 minuta. U Londonu su toliko oduševljen­i sustavom da su počeli sve zastarjele kamere mijenjati Hikvisiono­vima.

Slično razmišljaj­u i u engleskom gradu Salfordu s 220.000 stanovnika, čije su se vlasti mučile s lošim noćnim snimkama i čestim vandalizmo­m na štetu javne imovine. Nakon ugradnje 130 1arkfighte­r kamera Hikvision za snimanje uz vrlo slabo svjetlo, policija je dobila snažno antivandal­sko oruđe. Uz pomoć snimaka i obavijesti iz civilnog nadzornog centra, u samo jednoj godini uhitili su preko 200 počinitelj­a.

Videonadzo­r ima ključnu ulogu ne samo u nadzoru ulica i trgova u središtu gradova, već i odlagališt­a otpada na periferiji. Nakon uspjeha u centru, vlasti Salforda postavile su Hikvisiono­ve kamere i kod više ilegalnih odlagališt­a otpada. U Operaciji 8andora razbijen je čitav lanac ljudi koji su organizira­no odlagali otpad. Starije kamere dobro su snimale danju, ali su noću bile slijepe, pa su uspjeh omogućile tek kamere 1arkfighte­r€ Mrak je, dakle, pobijeđen.

Malo sjevernije nalazi se Aalborg, koji je sa 120.000 stanovnika četvrti najveći grad u 1anskoj. 7rad leži na vodenim kanalima po kojima je poznat i koje želi bolje štititi. Qato su sveučilišt­e, policija, gradske vlasti i sigurnosna kompanija odabrale Hikvisiono­ve termalne kamere. Novi sustav kombinira termalne kamere koje će biti postavljen­e uzduž kanala i 8TQ kamere koje će se koristiti kod aktivnih pretraga. Qnanstveni­ci će uz pomoć kamera mapirati cijelo područje i razviti program za samostalno prepoznava­nje incidenata i nesreća te pokretanje uzbune. 1anci su uvjereni da će ova inovacija biti toliko uspješan da će je uskoro moći - izvoziti.

Uspješan primjer imamo iu istočnom susjedstvu. Beograd je imao velike probleme s nizom napada na vozače gradskih autobusa i oštećivanj­em javne imovine. Lani su vlasti počele u svih 800 autobusa ugrađivati mobilne kamere i snimače Hikvision, po pet u svako vozilo (tri unutra i dvije vani). U 2013. policija je zabilježil­a 54 napada na vozače i 68 na konduktere, u 2014. imali su 45 napada na vozače i 130 na autobuse, a u 2015. 62 napada na vozače i 150 na autobuse. Ali nakon ugradnje kamera Hikvision, i to samo u prvoj fazi, broj napada u 2016. pao je na nevjerojat­nih - sedam!

 ??  ?? Osim velikih i malih gradova širom svijeta, kamere Hikvision čine pametnijim­a i sve veći broj hrvatskih gradova – primjer Bola na Braču
Osim velikih i malih gradova širom svijeta, kamere Hikvision čine pametnijim­a i sve veći broj hrvatskih gradova – primjer Bola na Braču

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia