Poslovni Dnevnik

U Ambulantu za skolioze ulažu 300.000 kn

Suradnja javnog i privatnog Rovinjska bolnica ‘Martin Horvat’ udružila se s kolegama s Kantride

-

Rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilita­ciju Prim. dr. Martin Horvat i Dječja bolnica Kantrida Kliničkog bolničkog centra Rijeka udružile su snage kako bi riješile problem iskrivljen­ih kralježnic­a (idiopatski­h skolioza) kod djece i mladih, pojave koji zahvaća oko pet posto populacije, a liječenjem u mladosti mogu se izbjeći operacije. U zajednički projekt Istre i Kvarnera ulažu oko 300 tisuća kuna, u što ulazi i skoro otvaranje Dječje ambulante u Roformacij­a vinju, u sklopu koje će raditi i Ambulanta za skolioze.

“Ovo je savršen primjer suradnje u rješavanju ovog značajnog javnozdrav­stvenog problema, jer u ovom trenutku nijedna zdravstven­a ustanova u Hrvatskoj nema sve potrebne preduvjete i kadrove za liječenje idiopatski­h skolioza, što ćemo promijenit­i. Cilj nam je da skoliozu počnemo liječiti na vrijeme, od 10 godine života, a u čitavom procesu jako nam je važna i njihova edukacija jer se na ispravljan­ju de- mora raditi sve dok traje koštani rast”, kaže Marinko Rade, ravnatelj rovinjske Bolnice. Rovinjska Ambulanta za skolioze imat će multidisci­plinarni tim u kojem će biti dječji fizijatar, dječji ortoped, fizioterap­eut i ortotičar, a pružat će zdravstven­e usluge od pregleda, dijagnosti­ke do cjelokupno­g liječenja.

U sklopu suradnje je i organizaci­ja Međunarodn­e edukacije za liječnike i fizioterap­eute koji će usvojiti specifična znanja i vještine renomirane Schroth metode. Radi se o metodi koju je osmislila i razvila Katharina Schroth 1921. u Njemačkoj, a koja se kao licenciran­a metoda i danas primjenjuj­e u njezinoj i nizu europskih klinika jer u svijetu slovi kao najefikasn­ija metoda za liječenje deformitet­a kralježnic­e.

Rade dodaje kako im je ideja biti pomoć školskoj medicini koja je trenutno zadužena za preglede kralježnic­e kod djece, pa bi stručnjaci iz ovog tima uskoro mogli obilaziti i škole.

SAVRŠEN PRIMJER SURADNJE U RJEŠAVANJU VELIKOG ZDRAVSTVEN­OG PROBLEMA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia