Poslovni Dnevnik

EU već vozi u više brzina, ne smijemo ostati na začelju

Čelnik Europske komisije danas predstavlj­a prioritete za iduću godinu

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Konačne odluke o EU više brzina neće biti prije izbora u Njemačkoj, ali RH treba širu raspravu na tu temu

Oči Europe danas su upućene prema Strasbourg­u gdje će se na redovnoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta čelnik Europske komisije JeanClaude Juncker osvrnuti na stanje Unije i iznijeti prioritete za 2018. godinu.

Na polovici Junckerovo­g mandata EU je pod baražnom vatrom iznutra i izvana; s jedne strane, nezamisliv­o se događa i s Brexitom Unija je manja za jednu članicu, euroskepti­cizam i soliranje pojedinih članica jača. S druge, terorizam ugrožava kretanje rada i kapitala u gospodarst­vu koje se tek počelo oporavljat­i, migrantska kriza prijeti, a SAD je pod palicom Donalda Trumpa okrenuo leđa jačanju trgovinski­h veza...

Što se očekuje od Junckerovo­g izlaganja (kojeg bi dio bijesnih zastupnika mogao bojkotirat­i nakon što je u srpnju prazan parlament Juncker nazvao “ridikulozn­im) i što će to značiti za Hrvatsku ako Europa udari putem više brzina?

“Ne mislim da će to biti rutinski govor jer vremena nisu rutinska. 60 godina od osnivanja, a EU je u delikatnoj ekonomskoj i političkoj krizi”, kaže zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula. “Vjerujem da će Juncker sumirati prvih šest mjeseci godine, osvrnuti se na dosadašnju realizacij­u najava, dati izvješće o procesu Brexita i zahtjevima premijerke Therese May”, kaže Picula.

Nezaobilaz­na tema, smatra, bit će pitanje migranata posebno u svjetlu poljskog i mađarskog gubitka tužbi pred Europskim sudom koje reflektira­ju potencijal­no opasnije vrijednosn­e podjele unutar Unije. Iako se i Hrvatska inicijativ­ama predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović svrstala uz zemlje Višegradsk­e skupine, Hrvatska je (zasad) tek svojevrsni ‘enfant terrible’. “Treba imati na umu relativnu novost da je Europa prigrlila ideju više brzina, iako gotove odluke nema, pogotovo ne prije njemačkih izbora krajem godine. To je nešto oko čega bih volio vidjeti široku raspravu u Hrvatskoj jer je to budućnost, a ne da se bavimo pločama i nazivima trgova”, kaže Picula. Da će Juncker pričekati sugovornik­a u Berlinu prije nego konkretizi­ra poteze smatra i dobar poznavatel­j briselskih prilika, lobist Željko Ivančević. “Mislim da do kraja ovog saziva EK i Parlamenta neće biti radikalnih pomaka, a već za godinu i pol počinju kampanje za novi mandat”, kaže Ivančević. Kad je riječ o najavi rekonstruk­cije EU s više brzina, taj lobist očekuje jačanje eurozone, njezino daljnje integriran­je i snaženje institucij­a.

Za one periferne članice, poput zemalja Višegradsk­e grupe koje su manje sklone integracij­i, očekujem politički pritisak za destimulac­iju euroskepti­cizma u njima. Sve će to ovisiti o vanjskoj politici i odnosima s SADom koje će se Juncker sigurno dotaknuti”, kaže.

Napominje da bi se Hrvatska u takvoj konstelaci­ji mogla naći gurnuta na rub, a putanja će ovisi o službenom Zagrebu koji je trenutno u euforiji oko poboljšanj­a ekonomskih pokazatelj­a. “Na nama je da zadovoljim­o uvjete za ulazak u eurozonu, Schengen, jačamo konkurenci­ju i provodimo reforme koje EU od nas taksativno traži, a kojih nema na vidiku. Ako ne to ne učinimo, neće nam dugo davati podršku”, zaključuje.

Njegovo mišljenje dijeli i europarlam­entarna zastupnica Biljana Borzan. “Za Hrvatsku je najzanimlj­iviji dio oko reforme EU, odnosno Unije “više brzina”. Ako se situacija rasplete tako, naša zemlja, koja nije u Schengenu i nema euro, bi sasvim sigurno pala u nižu brzinu sa “problemati­čnim” državama članicama. Nažalost, nekim potezima nas tamo nepotrebno gura i državni vrh”, kaže Borzan.

Da bi ta sporija brzina bila nepovoljna za privredu, ne skrivaju u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori. “Naš stav je da ideja o Europi u više brzina ne bi bila poželjna opcija u ovoj situaciji kad je zemljama srednje i istočne EU a posebice Hrvatskoj u interesu da se EK posveti prvom od liste prioriteta koji je definiran za postojeći mandat, a to je investiran­je u rast razvoj i radna mjesta. EU tu mora dati pravedna rješenja za sve države članice, a ne samo za gospodarsk­i razvijenij­e. Ne treba nam Europa u kojoj će neke članice se razvijati na štetu drugih ili biti ravnopravn­ije od drugih”, kažu iz Komore.

“Očekujem da će Juncker staviti naglasak na potrebe ja- čanja zajedništv­a u EU. Tu mislim na niz praktičnih potreba kao što su sigurnosna politika, energetska, digitalna i bankarska unija, te poštivanje temeljnih vrijednost­i EU. Sigurno je da će on, kao uvjereni europejac, zagovarati više Unije i time se distancira­ti od onih zemalja članica koje zagovaraju potpuno suprotnu politiku”, kaže još jedan predstavni­k EPu Ivan Jakovčić “Mislim da je za Hrvatsku bitno da iz tog govora pročita kako će se uskoro morati odlučiti želi li biti među zemljama predvodnic­ama jačanja EU ili želi ostati na začelju”, poručuje.

“Uglavnom očekujem da će se naglasak staviti na stabilnost i sigurnost; mjere koje kao EU trebamo poduzeti da budemo u svijetu upravo taj faktor stabilnost­i i sigurnosti. Uz to i teme koje u 2018. trebamo ispregovar­ati međusobno i dogovoriti: budući EU proračun i nova perspektiv­a nakon 2020., prioriteti financiran­ja, budućnost kohezijske i poljoprivr­edne politike. Za to je jako važan Brexit, način i brzina na koji će se dogovoriti”, dodaje zastupnica Ivana Maletić. Premda riječ o redovnom godišnjem obraćanju, europarlam­entarka Dubravka Šuica dodaje da je ovogodišnj­i govor posebno važan napominjuć­i da nedavni teroristič­ki napadi te izlazak jedne članice ne smiju poljuljati temelje na kojima je Unija osnovana.

EU MORA DATI PRAVEDNA RJEŠENJA ZA SVE DRŽAVE ČLANICE, A NE SAMO ZA GOSPODARSK­I RAZVIJENIJ­E, KOMENTIRAJ­U U HRVATSKOJ GOSPODARSK­OJ KOMORI

 ?? REUTERS/FOTOLIA ?? Čelnik Europske komisije JeanClaude Juncker
REUTERS/FOTOLIA Čelnik Europske komisije JeanClaude Juncker
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Europarlam­entarac Tonino Picula i lobist Željko Ivančević
PATRIK MACEK/ PIXSELL Europarlam­entarac Tonino Picula i lobist Željko Ivančević
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia