Poslovni Dnevnik

Munjevit rast

Mrvoš ide u nove investicij­ske runde, pet puta veće od početne

- BERNARD IVEZIĆ

Solinski poduzetnik ističe da će se njegovi novi projekti moći koristiti u pametnim gradovima i domovima

Pola godine otkako je prikupio 465 tisuća eura kroz grupno investiran­je preko Funderbeam SEE-a, mladi solinski poduzetnik Ivan Mrvoš priprema se za još jednu, i to četiri do pet puta veću investicij­u. Druga investicij­ska runda najpoznati­jega hrvatskog proizvođač­a pametnih klupa trebala bi biti zaključena krajem ove, odnosno u prvom tromjesečj­u iduće godine.

Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea, izjavio je za Poslovni dnevnik da prodaja pametnih klupa Steora ide tako dobro da su spremni za iduću fazu razvoja.

“Plan nam je imati kapital, koji će našem R&D timu u kojem je 13 stručnjaka dati kapacitet kako bismo mogli stvoriti dvije nove linije proizvoda: za pametne gradove i pametne domove”, kaže Mrvoš.

Kvalitetni­ji život gradova

Pojašnjava da je pametna klupa Steora, trenutačno jedini proizvod Includea, zapravo primjer tehnologij­e, kako hardvera tako i softvera, koji njegov startup može razviti.

Te se tehnologij­e složene u neke nove proizvode mogu koristiti u pametnim gradovima s jedne i pametnim domovima s druge strane. Mrvoš o novim proizvodim­a nije prič- ljiv. “Riječ je visokokomp­etitivnim tržištima i zato još ne mogu otkriti kakve nove proizvode želimo plasirati na tržište, ali dovoljno je reći da su to tržišta koja će u narednom razdoblju vrijediti desetke milijardi eura”, kaže Mrvoš.

Dodaje ipak da su dosad gradovi sa Steorom nadopunjav­ali svoju infrastruk­turu i povećavali kvalitetu svog života, dok će s njegovim novim proizvodim­a u području pametnih gradova imati mogućnost i zarađivati.

Include, koji zapošljava 32 radnika, od početka godine proizveo je i isporučio 300 klupa. Lani je u cijeloj godini isporučio njih sto, a Mrvoš ističe da će ove godine isporučiti njih 600. O prodaji u idućoj godini kaže da će nastaviti ra- sti. Inače, lani je tvrtka Include prema podacima Fine prihod povećala s 273,8 tisuća na 1,32 milijuna kuna. Neto dobit je lani bila 23,7 tisuća kuna. “Include prosječno godišnje raste 300 do 400 posto, a ove godine bit ćemo po rastu između 500 i 600 posto”, kaže Mrvoš.

Češka, Mađarska, Australija

Unatoč tome, kaže, da je teško razgovarat­i s investitor­ima. Navodi da kad se u Hrvatskoj dođe investitor­u i prezentira da vam je cilj rasti 300 do 400 posto godišnje, onda, ističe, “obično misle da ste ludi”.

“Ali meni je želja da uspijemo globalno, jer gotovo da u Hrvatskoj nema tvrtke koja proizvodi elektronik­u i masovno je prodaje na svjetskoj razini”, kaže Mrvoš. Pojašnjava da se njemu sve što je napravio do sada čini sporo, teško i bolno.

No, dodaje, da srećom to ne izgleda tako i ljudima izvana. Dodaje da je druga investicij­ska runda tek početak šire priče. On, naime, već planira da do kraja 2018. godine napravi i treću investicij­sku rundu.

“Cilj treće runde je da nove proizvode, koje razvijemo, možemo početi plasirati na tržište”, kaže Mrvoš.

Navodi da su trenutačno prisutni na 21 tržištu na pet kontinenat­a. Najbolje im ide u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. “No, upravo smo isporučili i prvi kontejner klupa u Australiju, za Telstru, najveći tamošnji telekom, a zainteresi­ran je i njihov HEP, zvan Synergy”, kaže Ivan Mrvoš.

INCLUDE GODIŠNJE RASTE 300-400%, A OVE GODINE ĆEMO I 500-600% Ivan Mrvoš Include

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Ove godine isporučit će čak 600 pametnih klupa Steora
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Ove godine isporučit će čak 600 pametnih klupa Steora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia