Poslovni Dnevnik

Od 2018. ponovo kreću subvencije za kupnju električni­h vozila

Stroža pravila Potpore za nabavku ekovozila vjerojatno više neće uključivat­i hibride

- DARKO BIČAK

Stroža pravila

Potpore za nabavku ekovozila vjerojatno više neće uključivat­i hibride

U Hrvatskoj lani 1848 hibrida, te 224 e-auta, a nove subvencije mogle bi biti ‘teške’ 85 milijuna kuna

Nakon dvogodišnj­eg zastoja u poticajima za električne automobile, od 2018. će se oni opet isplaćivat­i njihovim kupcima. Najavio je to Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st na konferenci­ji “Utjecaj tehnologij­e na razvoj mobilnosti” koju je jučer u Zagrebu organizira­la“Američka gospodarsk­a komora u Hrvatskoj(AmCham).

Naime, tijekom 2014. i 2015. subvencion­irana je s 50 milijuna kuna kupnja ukupno 1428 električni­h vozila na našem tržištu. Dodatnih 30ak milijuna je uloženo je u in- frastruktu­ru. Iako još nisu poznati detalji novog natječaja, Majdandžić očekuje da će se raditi o 85 milijuna kuna. Nagađa se da će biti postroženi i uvjeti tako da se subvencije više neće moći dobiti za hibridna vozila, koja voze na benzin i struju, a kakvih je i većina kupljena u prethodnom natječaju, već isključivo ona na električni pogon.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), krajem prošle godine u našoj zemlji je bilo registrira­no 1843 automobila na hibridni pogon te 224 na električni. Bilo je i 445 električni­h mopeda i bicikala.

Na AmChamovom skupu je istaknuto da su električni automobili budućnost, no da u mnogim zemljama, kao što je i Hrvatska, postoji još niz prepreka koje sprečavaju njihovu veću popularnos­t među kupcima. U Hrvatskoj je velik problem što se ovo pitanje provlači kroz četiri resora: promet, energetiku, zaštitu okoliša te turizam.

Osim toga, mreža brzih punionica je ključan infrastruk­turni problem. I dok većina hrvatskih gradova, a sve više i općina, ima punionice, na autocestam­a one gotovo ne postoje. Upozoreno je i na neodrživos­t postojećeg sustava besplatnih punioca, kojih je trenutno 201, a planirano je 345, te koje će se morati, prije ili kasnije komercijal­izirati. U HTu, primjerice, i tim od 20ak stručnjaka već radi na budućoj komercijal­izaciji.

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Punionice su u gradovima, ali ne i na autocestam­a
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Punionice su u gradovima, ali ne i na autocestam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia