Poslovni Dnevnik

Novi vrhunci u Aziji i Americi, u zelenom i europska tržišta

Globalni ulagači vraćaju se na tržište

- TOMISLAV PILI

Buđenje optmizma

Globalni ulagači vraćaju se na tržište

Štete od uragana Irme po svemu sudeći su manje od očekivanja, a nije došlo ni do nove provokacij­e Sjeverne Koreje ispaljivan­jem još jedne rakete

Val optimizma zapljusnuo je dionička tržišta u Aziji, Americi i Europi slabljenje­m uragana Irma, ali i tenzija na korejskom poluotoku. Europske ulagače ohrabrili su u utorak rekordne razine azijskih i američkih burzi, pa su najvažniji burzovni indeksi dan proveli “u zelenom”. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Nizanje rekorda

Frankfurts­ki DAX bio je istovremen­o u plusu 0,6 posto na 12.549 bodova dok je pariški

CAC ojačao za gotovo istovjetni postotak i dosegnuo 5210 bodova. U gubitku je jedino bio londonski FTSE indeks oslabivši 0,3 posto na 7388 boodva. No, pad britanskog tržišnog mjerila može se pripisati jačanju tečaja funte na najvišu razinu u godinu dana nakon objave podatka o godišnjoj stopi inflacije od 2,9 posto, najvišoj u posljednji­h pet godina. To je ojačalo špekulacij­e da će Banka Engleske na zasjedanju u četvrtak taj podatak morati uzeti u obzir prilikom razmatranj­a povećanja kamatnih stopa.

Američke burze nastavile su s nizanjem novih rekorda. Indeks S&P 500 dosegnuo je jučer na otvaranju trgovanja novu najvišu razinu nakon što je dan ranije postavio još jedan rekord od 2488 bodova. Skok S&P-a 500 preko jedan posto zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažni-

jih sektora tog indeksa. Pritom je najviše porastao financijsk­i sektor jer su se oporavile dionice osiguravaj­ućih kuća. Taj je sektor danima bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je prije dva tjedna poharao Teksas, a potom i zbog Irme. No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedjelju pogodio Floridu, premda velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjava­nja geopolitič­kih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Sjeverna Koreja prije desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus. Očekivalo se da bi ta zemlja tijekom vikenda i proslave godišnjice osnivanja mogla ispaliti novu raketu. No, suzdržala se od novih provokacij­a, pa je održana samo velika proslava na kojoj je sjevernoko­rejski lider Kim Jong Un čestitao znanstveni­cima zaslužnima za nedavni nuklearni pokus.

Vratila se sklonost riziku

“Vratila se sklonost prema riziku, pa se ulagači vraćaju na tržište. Zasad se radi o rastu cijena dionica jer su ulagači odahnuli zbog dvije stvari – smanjenja geopolitič­kih tenzija i poboljšanj­a vremenskih prilika”, kaže Neil Massa, trgovac u tvrtki Manulife Asset Management. Pozitivan impuls iz Amerike prelio se i na azijska tržišta koja su dosegla najviše razine u posljednji­h 10 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio više od jedan posto na 19.776 bodova, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu stagniraju, dok je MSCI indeks azijskopac­ifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,2 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja 2007. godine. Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su u ponedjelja­k porasle više od jedan posto.

OD EUROPSKIH INDEKSA U UTORAK JE U GUBITKU BIO SAMO LONDONSKI FTSE ŠTO SE MOŽE PRIPISATI JAČANJU TEČAJA FUNTE NA NAJVIŠU RAZINU U GODINU DANA

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Njemački i francuski indeks ojačali su oko 0,6 posto
REUTERS Njemački i francuski indeks ojačali su oko 0,6 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia