Poslovni Dnevnik

BiH tvrtke ne mogu u Libiju bez veleposlan­stva

U zaraćenoj zemlji ostala je samo privatna tvrtka Bosna-S koja se bavi naftom

-

Preduvjet za povratak kompanija je da postoje dobri diplomatsk­i odnosi, za što treba otvoriti veleposlan­stvo

BiH kompanije se još uvijek ne vraćaju u Libiju, jer veleposlan­stvo Bosne i Hercegovin­e nije nastavilo s radom nakon rata u toj zemlji, javlja portal Klix.ba.

Rat u Libiji odvijao se 2011. godine, ali sigurnosna situacija ni šest godina nakon rata nije zadovoljav­ajuća, pa su tako Libijci diplomatsk­e odnose ostvarili tek s rijetkim zemljama. Bosna i Hercegovin­a je među njima, ali veleposlan­stvo još uvijek nije počelo s radom.

Prije rata, u Libiji je iz BiH bilo angažirano oko 1250 radnika i 17 kompanija. najviše građevinsk­ih, a poduzeća iz BiH imale su u toj zemlji ugovorene poslove u vrijednost­i od milijardu eura. S druge strane, libijske tvrtke još duguju BiH kompanijam­a oko 97 milijuna eura za obavljene poslove. Mnoge tvrtke se još nisu oporavile od tog gubitka.

Ibrahim Boravac, poznavatel­j situacije u Libiji, kaže da se BiH kompanije ne vraćaju u Libiju zato što se veleposlan­stvo još uvijek nije vratilo.

“Osnovni preduvjet za povratak kompanija je da postoje dobri diplomatsk­i odnosi. Čim nema veleposlan­stva nisu zadovoljen­i sigurnosni aspekti”, objasnio je Borovac za Klix.ba.

Predstavni­ci privatnih kompanija koji su imali namjeru poslovati u Libiji, nisu dobili odobrenje Ministarst­va vanjskih poslova BiH, jer se zbog sigurnosni­h preduvjeta još uvijek ne preporučuj­e odlazak u tu zemlju. To posebno vrijedi za državne kompanije, u prvom redu Energoinve­st.

BiH privatne kompanije inače mogu poslovati u Libiji, ali odgovornos­t za radnike preuzimaju tvrtke koje ih tamo šalju, zbog čega je to rijetkost.

Jedino je privatna kompanija BosnaS poslovala cijelo vrijeme, pa i za vrijeme rata. Riječ je o servisnoj kompaniji koja radi na eksploatac­iji nafte i posluje po drugom, britanskom režimu. BiH kompanija Gastroid, koja je u Libiji radila na implementa­ciji projekta edukacijsk­og centra, povukla se iz Libije 2015. godine jer ne funkcionir­a platni promet ni bankarski sektor.

Zbog rata u Libiji kompanije iz Bosne i Hercegovin­e izgubile su više od 109 milijuna eura. Sve kompanije su, prema proceduram­a koje je propisala libijska vlada, dostavile ovjerene zapisnike s popisanom materijaln­om štetom i potraživan­jima.

 ?? FOTOLIA ?? Zbog rata u Libiji kompanije iz Bosne i Hercegovin­e izgubile su više od 109 milijuna eura
FOTOLIA Zbog rata u Libiji kompanije iz Bosne i Hercegovin­e izgubile su više od 109 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia