Poslovni Dnevnik

Cigarete u BiH ove godine peti put skuplje

Proizvođač­i cigareta mogu tokom godine dostaviti izmjene cjenika kada god žele

-

Pojedine vrste cigareta poskupjele su u BiH od 1. rujna, što je peto podizanje cijene duhanskih proizvoda na domaćem tržištu u ovoj godini.

U Upravi za indirektno oporezivan­je (UNO) BiH rekli su da je kompanija Philip Morris iz Sarajeva dostavila 25. srpnja nove cijene dvije vrste njihovih cigareta za koje su pušači ranije izdvajali 4,60 maraka (oko 18,40 kuna), a od 1. rujna plaćaju 10 feninga više.

Samo tri mjeseca ranije ista kompanija je podigla cijene 19 vrsta cigareta za 10 do 20 feninga po kutiji, piše Glas Srp- ske. Tvornica duhana Sarajevo povukla je isti potez, pa su njihove cigarete od srpnja skuplje za 20 feninga po kutiji, a tada je cjenovnik korigirala i Tvornica duhana Rovinj. Usto, većina cigareta i duhan uobičajeno su poskupjeli na početku godi- ne, kada dolazi do usklađivan­ja trošarine sa EU i to i do 35 feninga po kutiji. U UIO-u ističu da proizvođač­i cigareta mogu u toku godine dostaviti izmjene cjenovnika kada god žele, ali o tome UIO moraju obavijesti­ti mjesec dana prije nego što nove cijene stupe na snagu.

Novo poskupljen­je može se očekivati najkasnije za tri i pol mjeseca, odnosno od 1. siječnja sljedeće godine jer će BiH nastaviti povećavati trošarine na duhan i duhanske prerađevin­e. Trošarina na duhan iznosi 96,80 KM po kilogramu, a na cigarete najmanje 2,23KM.

 ?? BORNA FILIĆ/ PIXSELL ?? Novo poskupljen­je očekuje se već 1. siječnja 2018.
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Novo poskupljen­je očekuje se već 1. siječnja 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia