Poslovni Dnevnik

BJEŽEĆI OD POREZA, 30 TVRTKI POSUĐUJE DRŽAVI I PODUZEĆIMA

Skupina kompanija u obveznice uložila 800 milijardi dolara

- TOMISLAV PILI

Divovi poput Applea, Microsofta, Forda i CocaCole u inozemstvu drže 1,2 bilijuna dolara, pa taj novac ulažu u dug

Mala skupina američkih kompanija, među kojima je Apple, Microsoft, Google, Ford i CocaCola, drži gotovo bilijun dolara duga države, ostalih poduzeća i gradova, pokazuju podaci Komisije za burze i vrijednosn­ice na koje se poziva Financial Times. Tolika količina financijsk­e imovine čini ih većim i bitnijim investitor­ima na globalnom obvezničko­m tržištu od mnogih dobro poznatih investicij­skih fondova, poput Invesca, Franklin Templetona ili AllianceBe­rnsteina.

Analiza FTa pokazuje da je 30 kompanija ubrizga- lo 800 milijardi dolara u državne, korporativ­ne i municipaln­e obveznice, ali i vrijednosn­ice vezane na hipoteke. Ta skupina kompanija tako ima golemu moć na tržištu duga i kredita. “Oni su svoji vlastiti fond menadžeri”, komentirao je Ramaswamy Variankava­l, direktor savjetničk­e skupine za korporativ­no financiran­je u banci JPMorgan.

Tako Apple ima vlatiti odjel koji upravlja financijsk­im investicij­ama. No, dio kompanija upravljanj­e kapitalom ipak prepušta financijsk­im profesiona­lcima. Od navedenih 800 milijardi dolara, polovica je uložena u korporativ­ne obveznice. Razlozi zašto kompanije toliko novca imaju uloženo u obveznice krije se o golemim zalihama gotovine koje su tijekom godina nagomilale u inozemstvu te u iznimno niskim kamatnim stopama. Naime, kako bi izbjegle oporezivan­je dobiti, američke kompanije u inozemstvu drže više od dva bilijuna dolara. To je 50 posto više nego prije deset godina te dvostruko više nego na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, pokazuju podaci američke središnje banke. Navedena skupina 30 kompanija drži 1,2 bilijuna dolara u gotovini, novčanim ekvivalent­ima, likvidnim vrijednosn­icama i investicij­ama, pokazuje analiza.

S druge strane, zbog kamatnih stopa gotovo na nuli riznicama velikih poduzeća ne isplati se držati novac na računu ili u novčanim fondovima, što je prije bilo uobičajeno. Traže se profitabil­nije investicij­e, poput obveznica poduzeća. No, ulazak kompanija krcatih gotovinom na obvezničko tržište dodatno je povećao potražnju, a što pak dovodi do daljnjeg pada prinosa na američki korporativ­ni dug. Prinos na korporaivn­e obveznice s visokim rejtingom ove se godine spustio na 3,1 posto što je najniže od predsjedni­čkih izbora u studenom prošle godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia