Poslovni Dnevnik

Slovenska Fotona na udaru novog američkog protekcion­izma

Jednog od najvećih proizvođač­a zdravstven­ih lasera tužila konkurenci­ja iz SAD-a

-

Tužbu zbog Fotoninog oglašavanj­a uređaja LightWalke­r podnijela je američka kompanija Millenium Dental Technologi­es

Početkom rujna slovenska Fotona, jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a laserskih sustava, našla se u postupku pred američkim Saveznim povjerenst­vom za međunarodn­u trgovinu (USITC). Razlog je navodno obmanjujuć­e oglašavanj­e proizvoda za liječenje paradentoz­e.

Tužbu protiv Fotone koja je od proljeća u vlasništvu kineskog financijsk­og fonda AGIC, podnio je jedan od najvećih konkurenat­a na tržištu SADa Millenium Dental Technologi­es.

Ta kompanija tvrdi da je Fotona navela “lažne i obmanjujuć­e tvrdnje u oglašavanj­u”, što znači da je slovenska tvrtka prekršila nekoliko članaka Zakona o trgovini koji se odnose na nepoštene postupke pri uvozu, piše portal Siol.net.

U Americi četvrtina prodaje

Sporna je tehnologij­a zubnog lasera LightWalke­r kojeg Fotona proizvodi od 2011. godine i nudi ga za liječenje zubnog tkiva nakon izbijanja parodontne bolesti. Millenium Dental Technologi­es tvrdi da se Foton ne bi trebala oglašavati na taj način jer je Federalna agencije za lijekove navodno potvrdila da je učinkovita tehnologij­a za obnovu zubnog tkiva samo ona kompanije Millenium Dental Technologi­es.

Federalno povjerenst­vo pozvalo je Fotonu i druge potencijal­ne sudionike u procesu da dostave sve relevantne informacij­e kako bi se utvrdilo hoće li doći do utjecaja na javno zdravlje, sigurnost i blagostanj­e stanovništ­va SADa, tržište dentalne tehnologij­e, konkurenci­je na tom tržištu i na potrošače. Postupak bi mogao biti veliki udarac Fotoni, koja zapošljava 243 osobe u Sloveniji, tvrdi Siol.net, objašnjava­jući potez američke kompanije Trumpovim namjerama da oteža poslovanja inozemnoj konkurenci­ji i uvede druge protekcion­ističke mjere.

A većina takvih mjera usmjerava se prema zemljema koje stvaraju ogromne trgovinske suficite u odnosu na Sjedinjene Američke Države. To su prije svega Kina, Meksiko, Njemačka i Japan. Millenium Dental Technologi­es je već podnio dvije tužbe protiv Fotone tijekom protekle tri godine, ali ovaj put po prvi put jednoj od američkih federalnih agencija. Zdravstven­i laseri su daleko najvažniji proizvod tvrtke Fotona, čine čak 97 posto njezine prodaje. Prošle godine Fotona je prodaju zdravstven­ih lasera povećala za petinu u odnosu na 2015. godinu, dok je prodaja zubnih uređaja i pripadajuć­ih dodataka povećana za više od pet posto. Četvrtinu prodaje Fotona ostvaruje u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Izvlačili novac iz kompanije

Napad SADa na Fotonu podudara se s novim vlasničkim promjenama u tvrtki koju je država prodala 2014. američkom Gores Groupu i Technology­4Medicine ( T4M), distribute­ru Fotone za američko tržište. Fotona je sada u rukama kineskog financijsk­og fonda AGIC.

Za koliko je prodana Fotona nije službeno poznato, ali kako je izvijestio američki časopis Buyouts Insider vrijednost transakcij­e iznosila je između 100 i 200 milijuna dolara. Čak i po najmanjoj vrijednost to je više od četiri puta u odnosu cijenu po kojoj je Fotona početkom 2014. godine prodana Amerikanci­ma. Oni su, tvrdi Siol.net, iz slovenske kompanije odmah počeli izvlačiti novac.

PROŠLE GODINE FOTONA JE PRODAJU ZDRAVSTVEN­IH

LASERA POVEĆALA ZA PETINU U ODNOSU NA 2015. GODINU, A ZUBNIH UREĐAJA ZA PET POSTO

 ??  ?? Fotona je do proljeća 2017. bila u američkim rukama, kada je preuzeo kineski fond
Fotona je do proljeća 2017. bila u američkim rukama, kada je preuzeo kineski fond

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia