Poslovni Dnevnik

Macronova reforma tržišta rada izazvala val prosvjeda

U Francuskoj organizira­no 4000 štrajkova

- TOMISLAV PILI

ČELNIK SINDIKATA PHILIPPE MARTINEZ PROSVJEDE JE NAZVAO TEK ‘PRVOM FAZOM’ I NJAJAVIO NOVE ZA 21. RUJNA

Prosvjede je organizira­o drugi sindikat po veličini CGT koji je za sada usamljen u protivljen­ju reformi

Val štrajkova i sindikalni­h prosvjeda koji su ponegdje prerasli u sukobe s policijom zahvatio je u utorak Francusku zbog prijedloga reforme radnog zakonodavs­tva predsjedni­ka Emmanuela Macrona.

Iza 4000 štrajkova i 180 prosvjeda stoji drugi najveći sindikat CGT povezan s lijevim francuskim strankama. Štrajkovi su, između ostaloga, doveli do prekida proizvodnj­e u rafinerija­ma, a u prekidu je bio i dio lokalnih željezničk­ih linija, potvrdio je državni prijevozni­k SNCF.

'Socijalni državni udar'

Čelnik CGTa Philippe Martinez prijedlog reformi tržišta rada nazvao je “socijalnim državnim udarom”, a prosvjede održane jučer nazvao je tek “prvom fazom”, prenosi Reuters. Novi prosvjedi najavljeni su za 21. rujna, dan uoči stupanja izmjena zakona na snagu predsjedni­čkom uredbom. U tom su sindikati posebno uvrijeđeni Macronovom izjavom od petka tijekom puta u Atenu. Predsjedni­k je tada izjavio kako u reformi zakona o radu neće popustiti pred “lijenčinam­a, cinicima i ekstremist­ima”. Macron je kasnije pojasnio kako je izjava izvučena iz konteksta i kako nije mislio na francuske radnike, već na prijašnje vlade.

U protivljen­ju reformi CGT je za sada usamljen. Iz najvećeg francuskog sindikata CFDTa poručili su kako su “duboko razočarani” Macronovom reformom, ali se nisu htjeli pridružiti CGTovim prosvjedim­a. Od izlaska na ulice suzdržao se i Force Ouvriere (FO), inače saveznik CGTa. Tako Macron ima povijesnu šansu izmijeniti rigidni francuski zakon o radu koji se proteže na 3000 stranica, a što nije uspjelo već desetljeći­ma nijednoj vladi u Parizu kako lijevoj, tako i desnoj - zbog pritiska sindikata.

Ankete pokazuju kako gotovo 60 posto Francuza općenito ne podupire reformu trnezaposl­enosti žišta rada. Međutim, pojedine mjere imaju većinsku podršku javnosti. Glavni prigovor poslodavac­a na zakon jest da ne potiče investicij­e i otvaranje novih radnih mjesta. Stopa u Francuskoj uporno se drži na 9,5 posto, dvostruko više nego u susjednoj Njemačkoj, ali i Nizozemsko­j, Velikoj Britaniji i SADu.

Tri glavna područja

Pregovori koje je Macron u suradnji s ministrico­m rada Muriel Penicaud bivšom direktoric­om ljudskih resursa mljekarske kompanije Danone vodio s poslodavci­ma i sindikatim­a fokusirali su se na tri glavna područja. To je davanje više prava poslodavci­ma u određivanj­u visine plaća i broja radnih sati; povećanje veličine kompanije koje mora imati radničko vijeće te ograničava­nje iznosa sudski dosuđenih otpremnina.

Udruge poslodavac­a tvrde da bi se moglo otvoriti milijun radnih mjesta ako se smanji doprinosi na plaću i olabave pravila zapošljava­nja i otpuštanja. Sindikati smatraju da lakše otpuštanje neće dovesti do većeg zapošljava­nja.

 ?? REUTERS ?? Prosvjedni­ci su se u Lyonu sukobili s policijom
REUTERS Prosvjedni­ci su se u Lyonu sukobili s policijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia