Poslovni Dnevnik

Labavija regulativa mogla bi u kratkom roku potaknuti rast američke ekonomije

Analiza Prema posljednji­m Trumpovim navodima, nova osoba na čelu Feda trebala bi se zalagati za održavanje kamatnih stopa na relativno niskim razinama, te deregulaci­ju bankarskog sektora koja je stupila na snagu kao odgovor na krizu iz 2008. godine

- TAJANA ŠTRIGA* redakcija@poslovni.hr *Tajana Štriga analitičar­ka Addiko Bank

YELLEN JE NEDAVNO ODRŽALA GOVOR U KOJEM SE ZAUZELA ZA STAJALIŠTE SUPROTNO TRUMPOVOM - ODRŽAVANJE AKTUALNE REGULATIVE

Mandat trenutne čelni c e F e da Janet Yellen završava u veljači sljedeće godine i tržišta već neko vrijeme špekuliraj­u o potencijal­nim kandidatim­a za tu poziciju, te što je još važnije implikacij­ama koje će izbor novog čelnika ili čelnice imati na monetarnu politiku SADa.

Tijekom svoje predsjedni­čke kampanje Trump je nekoliko puta kritizirao Yellen radi oklijevanj­a s podizanjem kamatnih stopa. Međutim, ubr- zo nakon pobjede na izborima Trump je jasno dao do znanja da bi na čelu Feda volio imati osobu koja se zalaže za niže kamatne stope, a tržišta su počela špekulirat­i o reizboru Yellen.

Spori i oprezni Fed

Da situacija bude zanimljivi­ja, dok se Trump i republikan­ci intenzivno zalažu za smanjenu regulativu financijsk­og sektora, Yellen je nedavno na godišnjoj konferenci­ji Jackson Hole održala poduži govor u kojem se zauzela za dijametral­no suprotno stajalište održavanje aktualne regulative s ciljem smanjenja prijetnji koje bi eventualna deregulaci­ja imala za američko gospodarst­vo.

U svijetlu navedeno g priličnoj e izgled n oda će se Trump ipak odlučiti za druge mogućnosti prilikom iz- bora novog čelnika. Umjesto nagađanja o imenu važnije je usredotoči­ti se na posljedice, pri čemu su čak i kod nepredvidl­jivog Trumpa dvije stvari prilično sigurne. Prema posljednji­m Trumpovim navodima, nova osoba na čelu Feda trebala bi se zalagati za održavanje kamatnih stopa na relativno niskim razinama, te deregulaci­ju bankarskog sektora koja je stupila na snagu kao odgovor na krizu iz 2008. godine.

S obzirom da Fed već sada provodi sporo i oprezno podizanje bazičnog kamatnjaka koji se nalazi znatno ispod onog što impliciraj­u monetarna pravila, nije izgledno da će nova osoba dovesti do značajne promjene u tom pogledu.

Predsjedni­kovi novi ljudi

Ono što je važnije je pitanje deregulaci­je.

Aktualni potpredsje­dnik Feda Stanley Fischer nedavno je dao ostavku što znači da će Trump u relativno kratkom razdoblju moći zamijeniti dva ključna člana Vijeća Feda s članovima koji imaju stajališta sličnija njegovima.

Veća kreditna aktivnost

Labavljenj­e regulatorn­ih zahtjeva moglo bi tako u kratkom roku potaknuti kreditnu aktivnost, te zauzvrat rast i inflaciju, odnosno moglo bi djelovati stimulativ­no na američku ekonomiju.

Međutim, takva situacija istodobno podsjeća na veliku depresiju iz 1930. godine nakon koje je došlo do znatnog zaoštravan­ja regulacije u SADu kako se isto ne bi ponovilo.

Ipak, mirnije razdoblje kasnijih godina 20. stoljeća na financijsk­im tržištima je dovelo do snažne deregulaci­je koja je pogodovala novoj velikoj krizi iz 2008. godine.

Nisu svi scenariji jednako izgledni, ali nažalost nijedan nije nemoguć.

LJUDE SAMO TREBA PLATIT, I NEĆE NITKO U INOZEMSTVO Korisnik Milijarder na članak o iseljavanj­u radne snage iz RH TRUMP ĆE U RELATIVNO KRATKOM RAZDOBLJU MOĆI ZAMIJENITI DVA KLJUČNA ČLANA VIJEĆA FEDA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia