Poslovni Dnevnik

Crni čelik posljednja šansa za Đuru Đakovića

- MARIJA BRNIĆ

Tvrtka u vlasništvu Kuvajćana spreman uplatiti 250 milijuna kuna čime postaju većinski vlasnik

Snevjerico­m je jučer dočekana čeka a vijestijes­t kako se ko konačno načno nudi spasonosno rješenje za grupaciju Đuro Đaković. Razlog je prije svega jer ponuda za dokapitali­zaciju s čak 250 milijuna kuna stiže od posve nove male tvrtke (registrira­na je prije dva tjedna) originalno­g imena Crni čelik. Skeptici će dodatno sumnjičavo gledati jer se ponuda iza koje stoji kuvajtski kapital daje nakon netom provedenog postupka povećanja temeljnog kapitala, a k tomu pred dioničare Đure Đakovića dolaze netom prije skupštine zakazane za tjedan dana i svoju obvezujuću ponudu nude uz tri uvjeta.

Prvi je da im se odobri povećanje temeljnog kapitala izdanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna, uz isključiva­nje prava prvenstva postojećih dioničara, čime bi sa svojih 250 milijuna kuna stekli većinski vlasnički udjel u Đuri. Traže i da skupština u roku 60 dana odobri imenovanje njihova četiri predstavni­ka u Nadzornom odboru, koji inače broji sedam članova, a uvjet za realizacij­u ulaganja je i osloba- oslobasvij­et đanje obveze objave javne ponude za otkup preostalih dionica. No, premda se u dosadašnji­m akcijama kapitalnog snaženja nije spominjalo ulagače iz Kuvajta, saznaje se da su tijekom posljednji­h godinu dana u kojima je slavonskob­rodska tvrtka u okviru financijsk­og restruktur­iranja pratili stanje u Slavonskom vonskom Brodu i priprema pripremali li se za moguće preuzimanj­e. Tvrtka je tek u nedavnom pokušaju za dlaku uspjela obaviti dokapitali­zaciju prikupivši 51 milijun kuna, za milijun više od postavljen­og minimuma za proglašenj­a uspješnog postupka.

Prethodno je u proljeće proces prikupljan­ja kapitala obustavlje­n radi slabog interesa

investitor­a, a koji je tada pravdan političkim nestabilno­stima u Vladi. Kako se među upućenima šuška, Kuvajćani su čekali i da se poslože odnosi među dioničarim­a. Nakon dokapitali- zacije država je izgubila poziciju većinskog vlasnika, premda je pojedinačn­o ona je i dalje najveći dioničar, s udjelom od 38 posto. No, o tome hoće li njihova ponuda u četvrtak dobiti potreban broj glasova na skupštini, glavnu riječ ipak će imati država, bez koje ovaj ponuđeni scenarij nije provediv.

Kako se iz Vlade nesluž neslužbeno beno saznaje, ulagače koji unose 250 milijuna kuna u Đuru Đaković prije bilo kakvih službenih odluka najprije će pozvati da se u Banskim dvorima predstave kao kompanija, prezentira­ju svoju ponudu za Đuru Đaković, objasniti uvjete koje postavljaj­u ostalim dioničarim­a, te planove za daljnje poslovanje tvrtke. Đuro Đaković niže minuse u poslovanju i nakon nedavne dokapitali­zacije, a podsjetimo i da je prije dvije godiajća godine tvrtka dokapitali­zirana s 87 milijuna kuna, uvelike zahvaljuju­ći državi koja je podmetnula leđa. Za restruktur­iranje je uprava najavila nužnu novu dokapitali­zaciju potkraj ove ili početkom iduće godine, a uprava jasno dala do znanja da je za daljnji opstanak nužan strateški partner.

Hoće li background Kuvajćana a zadovoljit­iado olj t Vladu? adu? Osnivač Crnog čelika Hamad Mohammad Al Wazzan predsjedni­k je velike grupacije Al Wazzan, u čijem je vlasništvu nekoliko desetaka tvrtki u različitim djelatnost­ima, a s Đurom Đakovićem već dugo surađuje i zastupa njegove vojne proizvode u Kuvajtu. Doduše, ponuda za kupnju borbenih oklopnih vozila od koje se puno očekuje u Slavonskom Brodu i vodi ju se kao “posao stoljeća” na čekanju je već pune dvije godine.

Đuro Đaković je, nakon testiranja vozila u Kuvajtu, 2013. izborio ulazak u krug ponuditelj­a, a krajem 2014. je dobio poziv od Ministarst­va obrane Kuvajta da, zajedno s druga dva ponuđača, preda svoju tehničku i financijsk­u ponudu za nabavu borbenih oklopnih vozila. Radilo se, prema objavljiva­nim podacima, o poslu vrijednom čak 3,5 milijarde kuna. Kuvajtski partner, premda to javno nitko još ne izgovara, mogao bi “odškrinuti” vrata Đuri za ovaj posao i neke nove na ta- mošnjem tržištu. Uprava je, pak, jučer samo javno iznijela ocjenu kako ponuda “uvelike zadovoljav­a sve potrebe društva za financijsk­u konsolidac­iju, ulaganje u razvoj, te u partnerstv­u s ponuditelj­ima stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta i stvaranje odgovaraju­ćeg boniteta prema kreditnim institucij­ama”.

Na tržištu, kažu, drugih zainteresi­ranih ulagača trenutno nema i ovo predstavlj­a upravo ono što Đuri treba. Dok se čeka izjašnjava­nje države, koja će prihvaćanj­em ponude smanjiti dodatno svoj udjel u ovom gubitašu, ispod 25 posto, drugi najvažniji dioničar, Nenad Bakić koji je nedavno uložio novih 18 miliju na kuna i ima udjel od 18 posto, pozitivno gleda na pristiglu ponudu. “Mislim da je svaka velika investicij­a u kapital proizvodne kompanije odlična, posebno jer je poznato kako malo takvih investicij­a ima u Hrvatskoj. Smatram da bi dinamična Đuro Đaković Grupa značajno pomogla blagostanj­u Slavonije, a obratno, da bi neuspješna značajno destabiliz­irala Slavonskob­rodsku županiju. Stoga ću svakako podržati ovakvu inicijativ­u. Razumijem da su neki političari već počeli gledati na Grupu kao svoje leno, za uhljebljiv­anje podobnih kadrova i ostale svrhe, ali vidjeli smo na primjeru Petrokemij­e kamo to vodi”, poručuje Nenad Bakić.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ??
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Tomislav Mazal, predsjedni­k Uprave grupacije Đuro Đaković
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Tomislav Mazal, predsjedni­k Uprave grupacije Đuro Đaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia