Poslovni Dnevnik

Tržišne pozicije

Veliki trgovci dominantni, ali mali su žilavi – brže rastu

- JADRANKA DOZAN

Prema AZTN-u, 50-ak najvećih trgovaca na malo mješovitom robom lani je uprihodilo 33,9 mlrd. kuna

Nešto sporiji rast prihoda, blagi porast broja prodajnih mjesta i prodajnih kvadrata te zaustavlja­nje sedmogodiš­njeg niza rasta koncentrac­ije neki su od pokazatelj­a koji su obilježili maloprodaj­no tržište u Hrvatskoj u 2016. Pokazalo je to istraživan­je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) provedeno među najznačajn­ijih 50-ak poduzetnik­a u trgovini na malo mješovitom robom, s ostvarenih 33,9 milijardi kuna prihoda.

S ostvarenih 27,8 mlrd. kuna prihoda udjel vodeće desetorke (Konzum, Lidl, Plodine, Kaufland, Tommy, Spar, Billa, Studenac, KTC, NTL) je s 82,4 pao na 82,1 posto. Taj je ‘klub’ prihode u prosjeku povećao 2,1%, s tim da su Konzum i Plodine neznatno smanjili tržišni udio, dok su ih poduzetnic­i poput Lidla i Kauflanda (oba iz sastava Schwarz gurpe) ili NTLa povećali.

Konzumovo smanjenje udjela (samo) djelomično je rezultat manjeg broja prodajnih mjesta (za 61) i neto prodajne površine (za 7.000 četvornih metara) nego godinu ranije. Kako bilo, manji trgovci rasli su brže od 10 najvećih, pa u AZTN-u ocjenjuju kako su u uvjetima jačanja tržišnog natjecanja (s utjecajem i na pad cijena za krajnje potrošače) manji trgovci pokazuju “žilavost”. Iako je Spar (na ljestvici iza 4. Kauflanda i 5. Tommyja) već 2016. praktično preuzeo Billu (7.), to je preuzimanj­e dovršeno tek proljetos pa se u pogledu preuzimanj­a konkurenat­a ističe tek ono kutinske Lonije koja je preuzela dodatnih 20 prodajnih mjesta Dinove-Dione.

“Najveća dinamika na tržištu očitovala se u preuzimanj­ima na regionalni­m razinama i to uglavnom manjih lokalnih trgovaca”, ističe se u analizi. U tome su se istaknuli Istarski supermarke­ti iz Poreča s 28 prodajnih mjesta preuzetih od drugih trgovaca, ali na taj su način širenje ostvarili i donjostubi­čki Trgostil, Prehrana Trgovina, Puljanka, sisački Mlin i pekare, NTL itd. Nekim je lokalnim i regionalni­m trgovcima to donijelo i visok rast prihoda. U slučaju Istarskih supermarke­ta to je čak 70%, a trgovca Bure 35%.

U Gradu Zagrebu je i lani ostvarena gotovo petina prihoda, a na prvih sedam županija odnosi se dvije trećine trgovine u Hrvatskoj.

Prošla je godina zaključena s 72 prodajna mjesta više; 51 nova mala prodavaoni­ca, 16 supermarke­ta i četiri hipermarke­ta. Na prodajna mjesta velikog formata otpada 70% ukupnog prihoda. Ipak, prihodi su najviše, 5%, rasli u malim prodavaoni­cama, do 100 ‘kvadrata’, pa se u izvješću AZTNa ističe da je, za razliku od 2015. u kojoj su najviše rasli prihodi hipermarke­ta, uočljiv trend porasta prometa u prodavaoni­cama ‘u susjedstvu’ koje su prvi izbor potrošača.

 ??  ??
 ??  ?? Trgovac Ribola lani je uložio 20 milijuna kuna, ove godine još toliko
Trgovac Ribola lani je uložio 20 milijuna kuna, ove godine još toliko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia