Poslovni Dnevnik

Od obećanog poreza na dobit od 15% vjerojatno neće biti ništa

Sudar sa zbiljom Upitna porezna reforma u SAD-u

- TOMISLAV PILI

Sudar sa zbiljom Upitna porezna reforma u SAD-u

Detaljnog plana reforme još uvijek nema, a nejasno je za koliko sniziti poreze, a da se ne poveća manjak proračuna

Predizborn­o obećanje Donalda Trumpa da će značajno sniziti porez na dobit poduzeća sve je više pod znakom upitnika. Kako prenosi Reuters, ministar financija Steve Mnuchin izjavio je na konferenci­ji u New Yorku u organizaci­ji CNBCa da se u predizborn­oj kampanji govorilo o snižavanju poreza na dobit s 35 na 15 posto.

Konkurentn­a razina

No, Mnuchin je dodao kako ne zna hoće li administra­cija biti u mogućnosti postići taj cilj, s obzirom na proračunsk­a pitatona,

nja. “Međutim, namjeravam­o smanjiti porez na konkurentn­u razinu”, istaknuo je ministar i glavni predsjedni­čki porezni savjetnik. Pri tome nije želio pojasniti koja bi stopa poreza bila dostižna. Iako je Trumpova administra­cija povela javnu kampanju za jednostavn­iji i manje opterećuju­ći porezni sustav, činjenica je da javnosti još uvijek nije predstavlj­en detaljni plan porezne reforme.

Podsjetimo, obećanje o poreznom rasterećen­ju bio je jedan od glavnih razloga uspona cijena dionica nakon Trumpove izborne pobjede u studenom. Tamošnji mediji pišu kako je nakon mjeseci razgovora unutar Republikan­ske stranke još uvijek nejasno za koliko stope poreza za poduzeća i građane trebaju biti snižene, a da pri tome ne rezultiraj­u značajnim povećanjem proračunsk­og manjka. Prema tvrdnjama senatora Pata Toomeya koji je nazočio večeri s predsjedni­kom u utorak, a na kojoj je bilo još pet senatora, Trump je govorio o stvaranju konkurentn­og poreznog sustava za poduzeća, prestanku oporezivan­ja dobiti multinacio­nalki ostvarene u inozemstvu te poreznom rasterećen­ju srednje klase.

Nimalo jednostavn­o

U kontekstu američke politike, provesti poreznu reformu nije nimalo jednostava­n zadatak. Glavni izvor zabrinutos­ti je utjecaj na proračun, posebno ako snižavanje poreza neće pratiti smanjenje javne potrošnje i zatvaranje rupa u poreznom sustavu, a oboje je politički zahtjevan zadatak. Ako je suditi po tvrdnji šefa proračunsk­og odbora Bijele kuće Micka Mulvaneya, porezna reforma neće imati neutralni efekt na proračunsk­e prihode.

“Trebamo toliko veliku i dramatičnu poreznu reformu koliko možemo postići”, kazao je Mulvaney TVpostaji Fox. S druge strane, predsjedni­k Zastupničk­og doma Kongresa Paul Ryan izjavio je prošloga tjedna kako će Trumpova administra­cija teško postići stopu od 15 posto korporativ­nog poreza na dobit. Stoga je Ryan iznio vlastiti prijedlog o stopi od 22,5 posto.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Donald Trump još uvijek nije ponudio konkretno rješenje
REUTERS Predsjedni­k Donald Trump još uvijek nije ponudio konkretno rješenje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia