Poslovni Dnevnik

Hrvatska ušla u Very High Quality razred

aktualno

- SUZANA VAROŠANEC

Kvaliteta državljans­tva Zadnji smo u EU, ali ispred Japana po QNI-ju

Prema Indeksu kakvoće nacionalno­sti postogli smo najbolji rezultat od kada se provodi istraživan­je, a 2012. bili smo na 47. mjestu

Njemačka kvaliteta državljans­tva prva je u svijetu prema Indeksu kakvoće nacionalno­sti (QNI) koji je jučer objavljen u Londonu, drugo mjesto dijele Francuska i Danska, a treći je Island. Za nas je, pak, važno da je u tom globalnom indeksu Hrvatska napredoval­a na viskom je 30. mjestu od 159, iako od ostalih država članica EU posljednja, globalno gledajući odmah je iza SADa te bolje plasirana od Japana, Novog Zelanda, Australije i Kanade.

Vijest poput ove da smo pretekli ekonomski bitno snažnije zemlje mnoge će iznenaditi, pa se otvara pitanje značaja našeg plasmana. Prema mišljenju direktora Sektora za financijsk­e institucij­e, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića, uz ogradu da kao i svaki globalni indeks ovakvoga s tipa određenomi QNI trebaproma­trairezerv­om, promatrati­ipak on ujednovodi­č politike za može s nositeljee­konomkeobz­irombiti i “svojevrsni­na svojevrni pozicionir­anje

ekonomske Hrvatske”.

Članstvo je plus

“Iako Hrvatska ostajenajl­oijerang najlošije ir a n a članica EU, pozitivna je naznaka da jee napredoval­a u rangu i to primarno zbog pristupanj­a EU, ali i nakon toga, kao i da se sadaada nalazi u “Very High Quality” razredu. Naime, 2012. je bila na 47. mjestu, a sada je na 30., najboljem otkada se objavljuju podaci”, kaže Savić.

Njegova analiza pokazuje da je razvijena država poput ocijenjeni­hod Japana Hrvatske rangiranae­ksternih zboglošieč­inioca lošije loije

lošije to su uvjeti boravka u drugim zemljama mjereni prema mogućnosti boravka duljeg od 360 dana i dobivanju dozvoljava­ju‘kvaliteta’ radnih zemalja dozvola,zaimdugoro­čni koje koe

zatim boravak stanovnici­ma promatrane zemlje, broj zeče zeetvrt malja u koje stanovnici mogu kratkotraj­no putovati bez vize ili s vizom izdanom pri dolasku na destinacij­u, iako su s druge strane bolji oni interni kao što su civilizaci­jski razvoj, gospodarsk­a snaga, mir i stabilnost.

Naime, prvih 30 mjesta zauzimaju sve članice EU (uz Švicarsku, Island, Liechtenst­ein, Norvešku i SAD) zbog velikog jedinstven­og tržišta (u kojem je protok ljudi nesmetan) unutar kojeg su članice orijentira­ne jedne na drugu. Istodobno, prema Saviću, većina članica ima vrlo dobro ocijenjene unutarnje čimbenike, posebno najrazvije­nije članice, što međusobno utječe na bolju ocjenu eksternih činioca što u konačnici rezultira visokim indeksom.

QNI nije indeks percepcije, nego koristi široku paletu kvantitati­vnih podataka kako bi se utvrdile mogućnosti i ograničenj­a koje nam naša nacionalno­st nameće. Da bi se to postiglo, QNI mjeri i unutar- nju vrijednost nacionalno­sti kvalitetu života i mogućnosti za osobni rast unutar zemlje državljans­tva, te vanjsku vrijednost nacionalno­sti koja identifici­ra raznolikos­t i kvalitetu mogućnosti koje naša nacionalno­st omogućuje u migracijam­a izvan naše zemlje podrijetla.

Kreirali profesori

Utoliko je ovo rangiranje rezultat široke palete kvantitati­vnih podataka kojima se utvrđuju mogućnosti i ograničenj­a pravnog statusa svake države u kojem njezini državljani mogu razvijati svoje talente i posao. QNI su kreirali profesor ustavnog prava Dimitrij Kochenov sa Sveučilišt­a u Groningenu u Nizozemsko­j koji je i predsjedni­k Vijeća investicij­skog migracija u Švicarskoj, te predsjedni­k švicarske Grupe Henley & Partners Christian H. Kälin, koji u području planiranja boravišta i državljans­tva surađuje s brojnim investitor­ima i vladama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia