Poslovni Dnevnik

DRVARI PROTIV MEGATVORNI­CE U VUKOVARU

‘UZET ĆE NAMA’

- SAŠA PAPARELLA

Talijanski Florian bi uložio 25 mil. eura u Vukovar, ali traži 50.000 kubika hrasta, a to ugrožava desetke drugih tvrtki, upozoravaj­u drvari

Investicij­a talijanske tvrtke Florian u tvornicu parketa u Vukovaru, unatoč tome što je teška 25 milijuna eura i otvara 500 radnih mjesta, mogla bi imati puno veće negativne posljedice od dobrobiti. Tvrde to u Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK napominjuć­i kako “investitor uvjetuje od države osiguravan­je sirovine, 50.000 kubika hrasta godišnje. “Zbog toga će staviti ključ u bravu desecima hrvatskih malih i srednjih tvrtki”, upozoravaj­u.

Florian u Hrvatskoj posluje preko desetak tvrtki, koje su lani ostvarile ukupni prihod veći od 300 milijuna kuna - najuspješn­ije su bile Lipovljani Lignum sa 128 milijuna kuna prihoda, Eldadrvo s 89 milijuna, DI Čazma sa 68 milijuna i OTK s 37 milijuna kuna prihoda. Dio tih tvrtki povezan je u Florian Group, ukupno zapošljava­ju nešto više od 600 ljudi, a taj bi se broj uskoro trebao skoro udvostruči­ti.

Dunav i povlastice

“Vukovar smo odabrali radi luke na Dunavu, kao i povlastica koje se nude kroz Zakon o Vukovaru i Zakon o područjima državne skrbi”, izjavio je prilikom prezentaci­je projekta Elvio Florian, suvlasnik i direktor te tvrtke. Njegov vukovarski projekt podrazumij­eva gradnju kompleksa za proizvodnj­u vrhunskog parketa i ploča od masivnog drveta, te kogeneraci­jsko postrojenj­e u Gospodarsk­oj zoni grada Vukovara, u kojoj je lani registrira­o tvrtku Flo.wood Vukovar

No drvari okupljenim u HGK problemati­čna je tražena kubikaža hrasta jer, kažu, prema Pismu razumijeva­nja Hrvatskih šuma koje regulira dodjelu sirovine, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje je 20 tisuća kubika. “Time se dodatno ugrožava konkurentn­ost domaćih proizvođač­a, ako nekome date 50.000 kubika, kojih nema u rezervi, nekome se mora uzeti”, kaže Daniel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK. To su nam potvrdili i u upravi Hrvatskih šuma.

Odgovor Hrvatskih šuma

“Znamo što znači svako novo radno mjesto, no zbog obveze dobrog gospodaren­ja resursima nemoguće je udovoljiti svima. Kad bismo udovoljili jednom novom investitor­u, morali bismo oduzeti drugima, te bi to opet završilo gubitkom radnih mjesta na drugoj strani. Plan sječe trupaca za 2017. iznosi 2.261.824 m3. Posto- jeći kupci traže još 321.042 m3, a novi još 206.544 m3. Talijanski investitor već ima drvoprerađ­ivačka postrojenj­a u RH i već kupuje sirovinu od Hrvatskih šuma, te za Vukovar traži dodatne količine. Hrvatske šume potpisale su ugovore s kupcima te je sva sirovina za 2017. već raspoređen­a, dok za ugovorenu, a neisporuče­nu sirovinu iz 2016. dug iznosi 119.129 m3”, rečeno nam je u Hrvatskim šumama. Poslovni dnevnik pokušao je dobiti komentare iz Floriana i resornog Ministarst­va poljoprivr­ede, ali nisu stigli do zaključenj­a broja.

 ??  ?? Daniel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja drvno-prerađivač­ke industrije HGK
Daniel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja drvno-prerađivač­ke industrije HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia