Poslovni Dnevnik

Juncker: Čim ispuni sve uvjete, Hrvatska će u Schengen

Vjetar u jedra Naša je zemlja posebno naglašena, a cilj je i širiti eurozonu na sve članice i uvesti fond pomoći onima koje uvode euro

-

ef Europske komisije JeanClaude Juncker poručio je s govornice Europskog parlamenta da Europa mora ojačati zajedništv­o, proširiti eurozonu i zonu slobodnog kretanja, Schengen, na sve članice. U govoru o prioriteti­ma apostrofir­ao je ulazak Hrvatske u šengenski prostor “kad zadovolji kriterije”. Umjesto ranijih pet scenarija Juncker je iznio šesti koji se bazira na očuvanju i jačanju slobode, ravnopravn­osti i vladavine prava. Riječima da se 30. travnja 2019., dan nakon Brexita, želi da se građani Europe probude u Uniji u kojoj će “pripadnost eurozoni, bankarskoj uniji i šengenskom prostoru postati norma za svaku državu članicu”, Juncker je sažeo prioritete.

“Kako bismo jačali jedinstvo moramo biti uključivij­i. Ako želimo ojačati zaštitu naših vanjskih granica moramo otvoriti šengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A inače bismo trebali i Hrvatskoj omogućiti puno članstvo u Schengenu čim budu ispunjeni svi kriteriji”, rekao je. Jačanje integracij­a vidi u dovršetku bankovne unije i pro- širenju eurozone na sve članice, za što je najavio stvaranje posebnog instrument­a koji će pružati pretpristu­pnu pomoć državama u pristupanj­u eurozoni. Ključna područja bit će obrana, vanjska politika, trgovina, sustav zakonitih migracija, borba protiv klimatskih promjena, ali i uvođenje pozicije ministra financija i funkcije samo jednog predsjedni­ka u sklopu političke reforme.

“Trebamo zacrtati smjer za budućnost. Sada je vrijeme da izgradimo ujedinjeni­ju i snažniju Europu za 2025. Sada gledamo prema budućŠ nosti i ne smijemo dopustiti da se naš smjer promijeni”, rekao je bivši luksemburš­ki premijer istaknuvši da se Europi “vratio vjetar u jedra”.

“Zacrtali smo energetsku uniju, digitalno tržište, bankarsku uniju. Komisija je predstavil­a 80 posto prijedloga koje je obećala na početku mandata. Sada to treba pretočiti u zakone”, kazao je. Juncker je predložio snaženje europskog trgovinsko­g programa, otvaranjem pregovora s Australijo­m i Novim Zelandom kao i europske industrije predstavlj­anjem nove industrijs­ke strategije.

 ??  ?? Čelnik EK odgovara na potres koji je donio Brexit
Čelnik EK odgovara na potres koji je donio Brexit

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia