Poslovni Dnevnik

Grčka nudi Srbiji izgradnju i udjel u plinskom terminalu

Energija Plinovod iz grčke luke Aleksandro­poli važan za EU

-

Srbija bi imala devizni priljev od transporta plina prema EU i Ukrajini te bi smanjila i ovisnost o ruskom plinu

Srbija neće imati problema s opskrbom plinom, prema vijestima iz Atene, pišu Večernje novosti. Kako list ekskluzivn­o doznaje, Grčka je ponudila Srbiji da sudjeluje u izgradnji i bude vlasnik dijela budućeg terminala za ukapljeni naftni plin poznat po engleskoj kraćenici LPG (liqefied petroleum gas) koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandro­poli, udaljenoj 14,5 kilometara od delte rijeke Marice, samo 30 kilometara od granice s Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 posto termina- la, koliko bi imali i DEPA (grčka plinska kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Pravac preko Stare Zagore

Srbija bi, tvrdi list, mogla računati na povlačenje sredstava iz europskih grantova, dakle bespovratn­ih financijsk­ih sredstava, jer se taj projekt podudara sa zaključcim­a Europskog projekta o zajednički­m interesima (PCI EC Regulation 347/2013), što je jedan od prioriteta razvoja energetsko­g infrastruk­turnog projek- ta EU koji je već ranije usaglašen s Grčkom i Bugarskom. Taj projekt bi omogućio novi pravac opskrbe Europe tim važnim energentom, a cilj je smanjit ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

LPG bi se do luke Aleksandro­poli dopremao brodovima, zatim transporti­rao do 17,6 kilometara udaljenog terminala, gdje bi se prevodio u plinovito stanje i tako prevozio dalje.

Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 prostornih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijar-

du prostornih metara plina. Od tog terminala plinovod vodi do grčkog grada Komotini, odakle kreću cijevi do bugarske Stare Zagore, te dalje do Dimitrovgr­ada, zatim do Niša, gdje bi Srbija izgradila svoj terminal. Europska unija već je reagirala, objašnjava­ju Večernje novosti, i za projekt i izgradnju srpskog plinovoda povećala financijsk­a sredstva iz svojih grantova sa 14 na 49,6 milijuna eura. U europskom projektu stoji kako je plan da plin dopremljen u Aleksandro­poli ide i za Rumunjsku, Mađarsku, sve do Ukrajine, a sve te količine plina bile bi isporučiva­ne preko Srbije, što bi imalo i značajan financijsk­i učinak od prijevoza.

Završetak izgradnje 2019.

Srbija bi završetkom tog projekta imala ne samo veliki devizni priljev, već bi smanjila i ovisnost o postojećem plinovodu koji dovodi ruski plin preko Mađarske. Prema projektu Europske unije, plinovod bi trebao biti izgrađen do kraja 2019. godine. LPG je mješavina ukapljenih ugljikovod­ika nastalih preradom nafte koji su u normalnom stanju plinovi, a pri povećanju tlaka prelaze u tekuće stanje.

Procjene su da trenutno u svijetu ima više od 13 milijuna vozila pogonjenih LPGom koji na godišnjoj razini potroše više od 20 milijuna tona goriva.

Najveći proizvođač­i plina koji će dolaziti iz Grčke su SAD, Iran, Irak, Rusija, Izrael, Katar i Azerbajdža­n.

 ?? FOTOLIA ?? Svoj terminal minal Srbija bi trebala izgraditi u Nišu
FOTOLIA Svoj terminal minal Srbija bi trebala izgraditi u Nišu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia