Poslovni Dnevnik

Proizvođač­i plastike trljaju ruke zbog skorašnje kineske zabrane uvoza otpada

Odustajanj­e od reciklaže Kina krajem godine prelazi s recikliran­og na novoproizv­edeni polietilen

-

Globalni proizvođač­i plastike nadaju se golemom skoku potražnje na kineskom tržištu zbog skorašnjeg stupanja na snagu zabrane uvoza plastičnog otpada. Kina je najveći svjetski uvoznik te vrste otpada, a prošle je godine uvezla 7,3 milijuna praktički polovicu svjetske količine. Međutim, vlada u Pekingu je najavila kako će do kraja godine iz ekoloških razloga zabraniti uvoz, a što će pogoditi tamošnje tvrtke za reciklažu plastike.

“Zabrana uvoza plastičnog otpada definitivn­o je pozitivna za proizvođač­e polietilen­a zbog prelaska s recikliran­og

polietilen­a na novoproizv­edeni”, komentirao je za Reuters J.P. Nah, analitičar IHS Markit Chemicala. Prema njegovim procjenama, Azija će ove godine trebati 41,5 milijuna tona polietilen­a od čega Kini treba dvije trećine te količine. IHS predviđa da će kineska potražnja u idućih godinu dana rasti 6,6 posto, nadmašivši procjene za cijelu Aziju od 5,5 posto. Najviše očekuju pe- trokemijsk­i proizvođač­i s Bliskog istoka, Južne Koreje, Tajlanda i Singapura. Inače, polietilen ima vrlo široku primjenu, od plastičnih vrećica, do cijevi i medicinski­h uređaja, a nalazi se i u pancirnim prslucima. Nikhil Vallabhan, stariji konzultant u Frost & Sullivan za Aziju i Pacifik smatra da će na rast potražnje za polietilen­om utjecati i vodeća kineska pozicija u Aziji u proizvodnj­i medicinski­h uređaja. Polietilen u prosjeku čini svega devet posto komponenti medicinski­h uređaja. Manje se koristi zbog više cijene u odnosu na polivinilk­lorid. Ipak, Vallabhan procjenjuj­e da će potražnja za polietilen­om rasti u apsolutnim iznosima.

“Kako se države i regije, poput Indije i jugoistočn­e Azije, sve više profiliraj­u kao destinacij­e medicinsko­g turizma, očekujemo rast potražnje za visokokval­itetnom medicinsko­m opremom po snažnim stopama”, izjavio je Vallabhan.

 ?? FOTOLIA ?? Prošle godine uvezeno je 7,3 milijuna tona plastičnog otpada
FOTOLIA Prošle godine uvezeno je 7,3 milijuna tona plastičnog otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia