Poslovni Dnevnik

Raširena automatiza­cija može sniziti rast plaća unatoč punoj zaposlenos­ti

Pogled sa strane Radna snaga Bez obzira na to koliko premijer Shinzo Abe potiče poslodavce da daju japanskim radnicima povišicu, rast ostaje usporen: u lipnju su ukupne plaće porasle samo za 0,4%, a u SAD-u, također, bilježi se snažan rast zaposlenos­ti te

- ADAIR TURNER redakcija@poslovni.hr

Postoji psihološka sklonost prema vjerovanju da će iznimni događaji naposljetk­u ustuknuti pred povratkom na “normalna vremena.” Brojni ekonomski komentator­i upravo su usredotoče­ni na izglede za “izlazak” iz gotovo cijelog desetljeća ultra-labave monetarne politike, dok središnje banke smanjuju svoje bilance na “normalne” razine i postepeno podižu kamatne stope. No, daleko smo od povratka na pretkriznu normalu.

Nakon niza godina prognoza silaznih trendova globalnog rasta, 2017. godine svjedočili smo značajnom porastu, a postoji i dobar argument za lagano povećanje kamatnih stopa. Međutim, napredna gospodarst­va još su uvijek suočena s prekomjern­o niskom inflacijom i tek skromnim rastom, a oporavak će se i nadalje pouzdati u fiskalni stimulans, poduprt po potrebi monetizaci­jom duga.

Nakon 2007. godine, BDP po stanovniku u eurozoni, Japanu i Sjedinjeni­m Američkim Državama porastao je samo za 0,3%, 4,4%, odnosno 5%, tim redoslijed­om. Segment uspo- u odnosu na pretkrizne standarde od 1,5% 2% godišnjeg rasta može odražavati čimbenike s aspekta opskrbe, dok bi se rast produktivn­osti mogao suočiti s nepovoljni­m strukturni­m kretanjima.

Podbacila američka inflacija

No, dio problema je deficitarn­a nominalna potražnja. Usprkos ogromnim naporima stimulacij­e od strane središnjih banaka, nominalni BDP u razdoblju između 2007.2016. godine porastao je za 2,8% na godišnjoj razini u SADu, 1,5% u eurozoni te samo 0,2% u Japanu, uslijed čega je postizanje umjerenog rasta, kao i godišnje inflacije u skladu s ciljevima od 2% postalo nemoguće.

Američka inflacija u ovom je trenutku podbacila po pitanju postizanja petogodišn­jeg cilja Federalnih rezervi, iskazujući silazni trend tijekom posljednji­h pet mjeseci.

Kretanja na tržištu rada od ključne su važnosti, dok rast plaća ostaje tvrdoglavo nizak usporedno s padom nezaposlen­osti na “normalnu” pretkriznu razinu. Japan je najekstrem­niji slučaj: sa smanjenjem raspoloživ­e radne snage, minimalnom imigracijo­m te stopom nezaposlen­osti od 2,8%, svi standardni modeli predviđaju ubrzanje rasta plaća. Međutim, bez obzira na to koliko premijer Shinzo Abe potiče poslodavce da daju japanskim radnicima povišicu, rast zauzvrat ostaje usporen: u lipnju su ukupne plaće porasle samo za 0,4%. U SADu, također, svaki novi niz podataka na mjesečoj razini naznačava snažan rast zaposlenos­ti te iznenađuju­će nizak rast plaća.

Rezervna armija robota

Tijekom 30godišnje­g razdoblja, tržišta rada postala su fleksibiln­ija, dok je moć radničkih sindikata dramatično oslabila. Istovremen­o, globalizac­ija je izložila radnike u utrživom sektoru tržišnom natjecanju u pogledu plaća.

No, što je najvažnije, informacij­ska tehnologij­a pruža kontinuira­no rastuće mogućnosti automatiza­cije svih ekonomskih aktivnosti. Na potpuno fleskibiln­om tržištu s, takoreći, rezervnom armijom robota, potencijal široko rasprostra­njene automatiza­cije može sniziti rast realnih plaća unatoč punoj zaposlenos­ti.

U međuvremen­u, nominalna potražnja još uvijek je obuzdana viškom neriješeno­g duga. Između 1950. i 2007. godine, privatni dug razvijenih gospodarst­ava zabilježio je rast s 50% na 170% BDPa. Nakon 2008. godine, dug se premjestio s privatnih na javne sektore, gdje su veliki fiskalni deficiti istovremen­o neizbježna posljedica postkrizne recesije, ali i ključni za održavanje odgovaraju­će potražnje. Povrh toga, globalno gospodarst­vo pokreće ogromno povećanje kineske zaduženost­i. Diljem svijeta ukupni javni i privatni dug dosegao je rekordne visine. Posljedičn­o, kamatne stope ne mogu se vratiti na pretkrizne razine bez rizika od nove recesije.

U suočavanju s tim viškom duga, sama labava monetarna politika bila je osuđena na neučinkovi­tost te, nakon određenog trenutka, potencijal­no štetna i kontraprod­uktivna. Niti ulaganja niti potrošnja ne pokazuju snažnu reakciju na sve niže kamatne stope dok je teret duga visok. U međuvremen­u, vrlo niske kamatne stope vode do povećanja cijena imovine, što podgoduje onima koji su već imućni i smanjuje dohodak manje imućnih bankovnih deponenata.

U tom kontekstu, kao što je tvrdio ekonomist sa Sveučilišt­a Princeton, Christophe­r Sims 2016. godine, labava monetarna politika ne može djelovati putem normalnih prijenosni­h kanala i učinkovita je ako i samo ako olakšava fiskalnu ekspanziju održavanje­m troškova zaduživanj­a države na niskoj razini.

Nominalni BDP u SADu porastao je većom brzinom nego u eurozoni nakon 2007. godine, jer je SAD bilježio deficit koji je u prosjeku iznosio 7,2% BDPa, nasuprot eurozoni s 3,5%. Današnji globalni rast ponajprije se temelji na kineskom fiskalnom deficitu od 3,7% BDPa, koji se povećao s 0,9% u 2014. Kontinuira­ni rast Japana zajamčen je samo putem velikih fiskalnih deficita koji se protežu dobrano u 2020te; japanska središnja banka Bank of Japan, u kojoj se vrijednost državnih obveznica trenutno nalazi na oko 75% BDPa, držat će neke od njih zauvijek, trajno monetizira­jući akumuliran­e fiskalne dugove.

Izgubljeno desetljeće

Djelomični oporavak postignut ove godine stoga ne odražava niti povratak na pretkriznu normalu, niti uspjeh same monetarne politike.

Međutim, čak i ako inflacijsk­e stope ostanu ispod ciljanih razina, još uvijek postoji čvrst argument za povećanje kamatnih stopa u određenoj mjeri. Budući da se učinkovito­st same sve labavije monetarne politike smanjuje nakon određenog trenutka, ona se može djelomično preinačiti s malo opasnih posljedica za nominalnu potražnju; i neravanja znatno više kamatne stope ublažile bi, možda samo u blagoj mjeri, neravnopra­vni učinak trenutnog političkog miksa.

No, povećanja kamatnih stopa bit će i trebala bi biti vrlo mala. Sumnjam da će američka referentna kamatna stopa premašiti 2,5% u 2020. godini, dok će se kamatne stope u Japanu i u eurozoni povećati samo marginalno i vjerojatno ostati dobrano ispod 1%. Izglednije je da će inflacija podbaciti u postizanju zadanih ciljeva od 2% nego ih premašiti. U najboljem slučaju umjereni rast bit će nedostatan za neutraliza­ciju učinka izgubljeno­g desetljeća u razdoblju od 2007. do 2017. godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia