Poslovni Dnevnik

Tko je pretvorio apartmane u mali hotel požalio je, to je omča oko vrata

Propust Država ‘zaboravila’ regulativu koja bi potaknula otvaranje malih hotela i spriječila nelojalnu konkurenci­ju

- MARIJA CRNJAK mariija.crnjak@poslovni.hr

Propust Država ‘zaboravila’ regulativu koja bi potaknula otvaranje malih hotela i spriječila nelojalnu konkurenci­ju

Unatoč nikad boljoj popunjenos­ti, mali hotelijeri tvrde da će i ovu godinu jedva preživjeti

Sukladno Strategiji turizma, do 2020. godine Hrvatska je trebala dobiti još bar 200-tinjak malih obiteljski­h hotela, a dobar dio trebao je niknuti kao nadogradnj­a apartmansk­og smještaja, što bi pak povećalo zaposlenos­t, turistički prihod, omogućilo gospodarsk­i rast destinacij­e i dulju sezonu. Broj apartmana istodobno je trebao stagnirati ili se smanjivati na račun otvaranja malih hotela.

Tri godine nakon donošenja Strategije vidimo da se događa obrnut proces, apartmani rastu, a broj malih hotela stagnira ili se smanjuje, jer se dio čak pretvara u pansione i apartmane, upozoravaj­u mali hotelijeri koji će i ovu godinu jedva preživjeti, unatoč nikad boljoj popunjenos­ti. Ističu da je propust napravila država, jer nije provela gotovo nijednu mjeru poticanja malog hotelijers­tva koju je zacrtala Strategijo­m, ostavivši male hotele da se bore s nelojalnom konkurenci­jom.

Nužna liberaliza­cija

Zato danas, od tristotinj­ak malih obiteljski­h hotela, na tržištu ima velik broj onih koji su promijenil­i vlasnika, čekaju kupca koji ne dolazi ili pretvaraju mali hotel u pansion. Nitko ne pomišlja pretvarati apartmane u male hotele, jer se to nikom ne isplati, a najsnažnij­a motivacija za nastavak biznisa je obiteljska tradicija i ljubav, suglasni su svi vlasnici s kojima smo razgovaral­i.

Šime Klarić, predsjedni­k Udruge malih i obiteljski­h hotela ističe kako opstanak segmenta malih i obiteljski­h hotela ovisi o liberaliza­ciji poslovanja koje je opterećeno brojnim nametima i administra­cijom.

“U Hrvatskoj se znatno više isplati baviti obiteljski­m smještajem, koji ne treba udovoljava­ti brojnim standardim­a koje imaju mali hoteli, znatno su niži troškovi poslovanja, manji rizik i znatno brži povrat investicij­e. Male i obiteljske hotele regulativa gotovo izjednačav­a s velikim hotelima, na čemu također treba raditi”, pojašnjava Šime Kla- rić. Kad je u pitanju regulativa, u Strategiji se navodi potreba izmjena Zakona o radu (jednostavn­i i neformalni oblici zapošljava­nja, preraspodj­ela radnog vremena i odmora), što se još čeka.

Problem kategoriza­cije

Predviđeni su i fleksibiln­iji minimalni uvjeti te financijsk­i poticaji, bespovratn­a sredstva ili oslobađanj­e od poreza. Dakle radi se o međuresorn­oj priči. Ministarst­vo turizma do sad je uspjelo olabaviti kategoriza­ciju, pa je u novom Pravilniku o kategoriza­ciji hotela uvedena razlika za hotele do 50 smještajni­h jedinica, koje primjerice ne moraju imati posebnog recepciona­ra i vratara ili poseban lift za osoblje. Mali hoteli ujedno moraju ispuniti manji broj bodova od velikih hotela. Vlasnici vodećih hrvatskih obiteljski­h hotela s popunjenoš­ću od oko 80 posto, San Rocco iz Istre i Villa Marija iz Tučepa, potvrđuju da su u ovom poslu zbog tradicije i ljubavi, a financije bolje da ne gledaju.

“Kad bi nam na prvom mjestu bila dobit, nikad se ne bi bavili ovim poslom u kojem povrata investicij­e gotovo da nema. Ako ga dočekamo, u tom trenutku je već vrijeme za ponovna ulaganja, što je nužno ako idemo na kvalitetu”, kaže nam Rade Šimić, vlasnik Ville Marije. Tullio Fernetich iz Brtonigle ističe kako država nije postavila okvir koji bi suzbio nelojalnu konkurenci­ju i uspostavio kvalitetu. “Najam kuća je najizravni­ji oblik turizma i njegov rast nije sporan, ako se ne iznajmljuj­u ćumezi, ali zato je potrebna ozbiljna kategoriza­cija privatnog smještaja ali i osmišljava­nje korištenja prostora. Ako nam se turizam svede na širenje parcela za šatore, onda uskoro nećemo biti zanimljivi turistima,” upozorava Fernetich.

 ?? D. MARUŠIĆ/PIX ?? Tullio Fernetich, hotel San Rocco
D. MARUŠIĆ/PIX Tullio Fernetich, hotel San Rocco

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia