Poslovni Dnevnik

Rusi još uvijek vladaju Tivtom

Poduzetni Vlasnici su otoka, hotela, restorana, marine i stanova u crnogorsko­m gradu

-

U Tivtu tri tvrtke ima Sergej Voronkov, a njegov restoran na plaži i kupalište Movioda Beach ljeti je jedno od najposjeće­nijih mjesta

Ruski ekonomski interesi i dalje su vrlo prisutni u Tivtu gdje je nekoliko manjih ili većih igrača, pišu Vijesti. Najveći je Mihail Slipenčuk i njegova kompanija Metropol, koja je prije desetak godina kupila beogradsku turističku kompaniju Putnik čime je postala i vlasnik gotovo cijelog otoka Sveti Marko u Tivatskom zaljevu.

Međutim, veliki planovi te kompanije da će na otoku na kojem je Putnik imao jedno od najpoznati­jih naturistič­kih naselja izgraditi luksuzni stambenotu­ristički kompleks, nisu se makli s mjesta. Najavljiva­no je ukupno 93.000 kvadrata privatnih vila, apartmana i mali hotel koji je trabao raditi pod brendom Banyan Tree.

Poznati ruski poduzetnik Oleg Deripaska u Tivtu je 2006.2007. bio partner Kanađanina Petera Munka u kupovini vojnog brodogradi­lišta Arsenal i njegovog pretvaranj­a u luksuzni nautičkotu­ristički centar i marinu za megajahte Porto Montenegro.

Deripaska je imao oko sedam posto udjela u kompaniji Adriatic Marinas u kojoj je Munk bio vodeći vlasnik, ali se Rus iz posla povukao već 2009. godine, kada su njegove dionice preuzeli Munk i ostali partneri. Deripaska je ostao čest gost Porto Montenegra, gdje najveći dio godine drži svoj brod Sputnik, a ljeti megajahtu Queen K. Vlasnik dva stana u Porto Montegru je Deripaskin suradnik iz aluminijsk­e industrije, zamjenik direktora Rusala Oleg Muhamedšin. Među ruskim bogatašima koji imaju nekretnine u Porto Montenegru, ali i izvan njega, je i Oleg Khuklij koji je osnivač kompanije Olive Investment­s u Crnoj Gori. On je s partnerom, tivatskim poduzetnik­om Blagojem Pekovićem, prošle godine otvorio luksuzni mali hotel La Roche, kategorije 5 zvjezdica, vrijedan oko 4 milijuna eura. Ista kompanija na atraktivno­j lokaciji u Tivtu gradi još jedan manji luksuzni hotel, vrijedan nekoliko milijuna eura.

Tu je i kompanija Mimoza Group koja je vlasnik zemljišta na najatrakti­vnijem dijelu centra Tivta, u parku bivšeg hotela Mimoza. Lokaciju je tvrtka, čija je izvršna direktoric­a ruska državljank­a Anastasija Lašmanova, kupila prije dvije godine zajedno sa starim hotelom Mimoza za 6,5 milijuna eura od tivatskog HTPa.

Prema neslužbeni­m informacij­ama, iza tvrtke Mimoza Group stoji ruski poduzetnik Valerij Zadorin, vlasnik Arome, jedne od najvećih kompanija za trgovinu luksuznim proizvodim­a u Rusiji. Zadorin je u Tivtu izgradio luksuznu vilu, dok u Porto Montenegru drži svoju jahtu.

U Tivtu tri tvrtke (Movida, Yacht Voyage i Party Voyage) ima i ruski državljani­n Sergej Voronkov.

Njegov restoran na plaži i kupalište Movioda Beach na lokaciji Stara Račica ljeti je jedno od najposjeće­nijih mjesta, a obližnja Solila marina radi nelegalno, bez potrebnih papira koje još čeka, ali to je nije spriječilo da u njoj godinama drži nekoliko svojih katamarana koje iznajmljuj­e, kao i da na vez u svojoj marini prima druga plovila. Na kompaniju Party Voyage registrira­n je veliki katamaran Tahiti, jedan od najpopular­nijih party brodova.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Porto Montenegro, mamac za najbogatij­e goste s najvećim jahtama
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Porto Montenegro, mamac za najbogatij­e goste s najvećim jahtama
 ?? PD ?? Oleg Deripaska svoje brodove drži u tivatskoj marini
PD Oleg Deripaska svoje brodove drži u tivatskoj marini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia