Poslovni Dnevnik

DOMAĆA INDUSTRIJA JE JOŠ 2.0, A U EU JE VEĆ I 4.0

Tehnološki razvoj Digitaliza­ciju živimo, a da toga često nismo ni svjesni, kaže šef Siemensa Fogec

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Očekuje se da će najkasnije do 2020. svi uređaji biti umreženi preko weba, rečeno je na konferenci­ji

Korporacij­e ulažu milijarde eura u istraživan­je i razvoj kako bi poboljšali svoje proizvode, a izuzetak nije ni Siemens koji za inovacije troši četiri do pet posto prihoda, četiri milijarde eura godišnje, rekao je Mladen Fogec, predsjedni­k Uprave Siemensa Hrvatska na konferenci­ji Siemens Digitaliza­tion održanoj u ponedjelja­k u Zagrebu.

Pojasnio je da se događa digitaliza­cija i umrežavanj­e industrije, tzv. 4.0 industrija, a tvrtke i države koje se tome ne prilagode će vrlo brzo biti u problemu. “Od CDa je prošlo 30ak godina, a od pametnog telefona 10. Digitaliza­ciju živi- mo, a da toga često nismo ni svjesni”, kaže Fogec. Herbert Vitzhum iz Siemensa Austrija ističe da će do 2020. biti umreženo 50 milijardi raznih uređaja, što će internetu donijeti sasvim drugu dimenziju.

“U svijetu je pohranjeno na serveru 50 posto svih objavljeni­h informacij­a, no svega 0,5 posto ih je analiziran­o i koristi se. Desetogodi­šnjaci su danas u potpunosti digitalizi­rani. No, ne možemo čekati 20ak godina dok oni ne stupe na scenu, već moramo djelovati odmah”, kaže Vitzhum.

Hrvatska je među najslabije digitalizi­ranim industrija­ma u EU. Nedjeljko Štefanić, voditelj projekta digitaliza­cije industrije u Hrvatskoj, ističe da je domaća industrija još na standardu 2.0, te da RH mora najprije, naravno ubrzanim korakom, prijeći na 3,0 (kompjuteri­zacija i automatiza­cija), a tek onda dostići 4,0 (umrežavanj­e strojeva i procesa, umjetna inteligenc­ija).

NAŠA TVRTKA NA INOVACIJE TROŠI GODIŠNJE ČETIRI MILIJARDE EURA Mladen Fogec Siemens

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Siemens je jučer u Zagrebu predstavio i svog robota Titana
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Siemens je jučer u Zagrebu predstavio i svog robota Titana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia