Poslovni Dnevnik

Sud odbio zabraniti aplikaciju, Uber može i dalje voziti

U Ministarst­vu nisu htjeli komentirat­i presudu. Novi zakon trebao bi omogućiti više dozvola i lakše dobivanje taksi licenci

-

Prekršajni sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijela inspekcija cestovnog prometa Ministarst­va mora, prometa i infrasturk­ture. Na Sudu su nam kazali da je odluka nepravomoć­na i da Ministarst­vo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki prekršajni sud. U Ministarst­vu jučer nisu htjeli komentirat­i odluku Prekršajno­g suda uz obrazložen­je da je nisu još primili. Ni u Uberu nisu htjeli komentirat­i tu nepravomoć­nu presudu.

Inspekcija cestovnog prometa Prekršajno­m sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber Internatio­nal Holding BV, 21. srpnja, sa zahtjevom da se zabrani aplikacija Uber za naručivanj­e prijevoza u Hrvatskoj. U Ministarst­vu prometa su zaključili već odavno da partneri vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno jer obavljaju taksi usluge iako za to nemaju potrebne licence i dozvole, propisane Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. No u Uberu barem zasad, što se tiče odluke Suda, mogu biti mirni i dalje raditi po svom. Ministarst­vo je pokrenulo i izradu novog zakona koji bi trebao liberalizi­rati tržište taksi usluga i time dati priliku i Uberu da legalizira svoje poslovanje u Hrvatskoj. Ministarst­vo je, pod velikim pritiscima legalnih taksista, htjelo i zabraniti rad te aplikacije. Novi prijedlog zakona, uskoro u javnom savjetovan­ju, a trebao bi povećati broj taksi dozvola i ublažiti uvjete za dobivanje taksi licenci. Uber ne bi imao poseban status. O novom zakonu u cestovnom prijevozu razgovaral­o se jučer i na okruglom stolu Taksi budućnosti na Sveučilišt­u u Zagrebu, u organizaci­ji Europske udruge studenata prava. Božo Miletić, predsjedni­k Udruženja taksi prijevozni­ka pri HOKu, nada se da će novi zakon što prije stupiti na sna- gu, da će se provoditi prema svima jednako, te da će i Uber raditi u skladu s tim. Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti, istaknuo je da je postojeći zakon izrazito liberalan jer daje mogućnosti lokalnim vlastima da rade što hoće mogu izdati koliko žele taksi dozvola, ali i propisati ograničenj­a. Petar Dragić, predstavni­k taksista pri HGK, poručio je da je kontrola sigurnosti taksista na prvom mjestu i da bi pojednosta­vljena procedura za dobivanje dozvola i manji nameti doveli i do nižih cijena taksi usluga. Predstavni­ci Ubera nisu bili na jučerašnje­m okruglom stolu.

VOZAČI UBERA NEMAJU DOZVOLE I LICENCE ZA OBAVLJANJE USLUGA TAKSI PRIJEVOZA

 ??  ?? Ministarst­vo je aplikaciju u nas pokušalo i zabraniti
Ministarst­vo je aplikaciju u nas pokušalo i zabraniti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia