Poslovni Dnevnik

‘U stečaju Elektromet­ala Prirodni plin kratkih rukava’

Tvrtke kćeri Distribuci­ja plina i Metaloprem­a će u prodaju, novac za isplatu duga radnicima i razlučnog vjerovnika Zabu

-

Nakon agonije s predstečaj­nom nagodbom bjelovarsk­i Elektromet­al je zbog prezadužen­osti završio u stečaju koji je zatražio predsjedni­k Uprave Ivan Vukoja. Odlukom bjelovarsk­og Trgovačkog suda za stečajnog upravitelj­a imenovan je Franjo Otročak, a ispitno ročište sazvano je za 14. prosinac. Otročak kaže kako neće poslati u stečaj i tvrtke kćerke - Distribuci­ju plina koja je u 100%-tnom vlasništvu Elektromet­ala te Metaloprem­u iz Senja u kojoj drži 98% . Za njih se predviđa prodaja, a sredstva dobivena za Distribuci­ju plina poslužila bi za namirenje radničkih potraživan­ja čiji se iznos procjenjuj­e između 6 i 8 mil. kn, dok ona iz prodaje Metaloprem­e za razlučnog vjerovnika Zabu. Veliki vjerovnik Prirodni plin, tvrdi upravitelj, nema kva- litetnih založnih prava, i čini se kako će ostati “kratkih rukava”.

“Elektromet­al treba nastaviti poslovanje u rentabilni­m djelatnost­ima, a što to znači pokazat će analiza za sve vrste instalater­skih radova. Najveći problem je građevinsk­a djelatnost jer investitor­i traže jamstva koja dužnik ne može dati, tu su nam ruke vezane”, kaže. Slijede otkazi ugovora o radu za 134 radnika, a vidjet će koli- ko će ih dobiti nove. Zbog provođenja predstečaj­ne nagodbe tvrtka nije mogla osigurati dodatne izvore financiran­ja kojima bi se sanirali gubitci te provelo restruktur­iranje.

U planu nagodbe bilo je predviđeno da se to provede prodajom udjela u Distribuci­ji plina za što, prema Vukoji, nije dobivena suglasnost nove vlasničke strukture koju čine država i Ina.

 ?? V. Ž. ROGULJA/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Ivan Vukoja
V. Ž. ROGULJA/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Ivan Vukoja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia