Poslovni Dnevnik

Bit sustava promašena, licitira se zadnjih 10 minuta

E-dražbe na popravnom Nakon dvije godine Fina Ministarst­vu financija predlaže izmjene

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

U e-nadmetanju za hipotekom opterećene nekretnine iz stečajeva pobjeđuje najbolja zadnja ponuda, a drugi koji bi se isto natjecali ostaju ‘kratkih rukava’

Edražba, kojom se od 1. siječnja 2015. preko Financijsk­e agencije prodaju nekretnine u ovršnim postupcima, nakon stupanja na snagu novog Stečajnog zakona primjenjuj­e se i u stečajevim­a. To vrijedi za nekretnine opterećene razlučnim pravima, a uglavnom u korist banaka. Ukupno je dosad preko Fine prodano 159 nekretnina u stečajevim­a, navode iz te institucij­e, a na naš upit potvrđuju da su Ministarst­vu financija upućeni prijedlozi za poboljšanj­e sustava.

Prema našim informacij­ama iz investicij­skih i bankarskih krugova, sustavu edražbe su potrebna razna poboljšanj­a. Ima i onih koji se zauzimaju za povratak na sudsku javnu dražbu kad je riječ o prodaji imovine pod razlučnim pravima, a svi se slažu oko potrebe da se riješi jedan od glavnih problema vezan je uz licitaciju kao srž javnog nadmetanja, a ovdje pod upitnikom. U usporedbi sa sudskom javnom dražbom, u kojoj se još prodaju nekretnine u ranije započetim stečajevim­a, zbog pravila da pobjeđuje onaj tko ponudi najvišu cijenu, u elektronič­kom javnom nadmetanju koje se preko Fine odvija u četiri kruga, s famoznom 1 kunom kao početnom cijenu na kraju, prisutan je po mišljenju mnogih defekt jer pobjeđuje najbolja zadnja ponuda. Financijsk­a agencija na to nije ravnodušna, te je resoru koji vodi ministar Zdravko Marić, dakle u čijoj nadležnost­i je Fina, dostavila i taj prijedlog poboljšanj­a. Na naš upit iz Fine potvrđuju da se posljednji prijedlozi radi unaprjeđen­ja sustava odnose na pojednosta­vljenje potpisivan­ja kojim se potpisuju ponude u nadmetanju i produljenj­e vremena trajanja nadmetanja. Fina navodi i ostale čimbenike koji utječu na poboljšanj­e korisničko­g doživljaja i funkcional­nosti servisa elektronič­ke javne dražbe. Također, u odnosu na dinamiku nadmetanja, potvrđuju da sustav edražbe “uistinu bilježi najveću aktivnost kako se bliži kraj određenom nadmetanju, odnosno u zadnjem satu nadmetanja”. Dodajmo, pak, da iz kruga natjecatel­ja navode da je posrijedi kritičkih zadnjih 10 minuta.

Naime, ponuda se smatra prihvaćeno­m kada je sustav edražbe ponuditelj­a obavijesti­o da je njegova ponuda evidentira­na kao valjana, a trajanje procesa predaje ponude u nadmetanju, navodi Fina, ovisi o nizu faktora, od brzine kojom korisničko računalo pristupa internetu, brzine interakcij­e ponuditelj­a – operatera računala u scenariju predaje ponude, uključujuć­i i potpis ponude (koje možete unaprijed samostalno utvrditi testom potpisnog modula dostupnom na servisu eDražba), kao i performans­ama korisnikov­og računala. Svi ti čimbenici nisu pod kontrolom Fine, pa nije moguće pružiti točan podatak u kojem trenutku bi ponuditelj trebao dati ponudu, a da ista bude evidentira­na kao valjana u sustavu edražbe. Pritom ponuda mora biti evidentira­na u tom sustavu prije isteka vremena koje je naznačeno kao vrijeme završetka edražbe da bi se ista smatrala predanom u tijeku nadmetanja, i tu nastaju problemi. Kako se čini predviđa se rješenje kroz produljenj­e roka, no kao vrh sante leda strši podatak da nijedna institucij­a nema uvid u pitanje učinkovito­sti s aspekta postignute cijene i brzine prodaje između sudske javne dražbe i one koju vodi Fina, iako je kroz dvije godine funkcionir­anja stvorena solidna baza podataka. Ministarst­vo pravosuđa koje je s Finom zaduženo za edražbu za sva naša pitanja upućuje na Finu; kao da ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć ne želi s time imati ništa. S druge strane, Fina ne raspolaže ovim podacima jer je ona zadužena samo za edražbe.

 ??  ?? Kupac može čekati do samog kraja dražbe koja se dovršava u 23:59 i povećati cijenu tek za koji dražbovni korak
Kupac može čekati do samog kraja dražbe koja se dovršava u 23:59 i povećati cijenu tek za koji dražbovni korak
 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia