Poslovni Dnevnik

‘Sustav poput ruleta, mogući gubici’

Što kažu bankari Najčešći razlučni vjerovnici okreću se vlastitim dražbama i prizivaju povratak sudskih

-

STrgovačko­g suda u Zagrebu, koji je kao najveći u zemlji i reprezenta­tivan, nije moguće dobiti statističk­i podatak o tome koliko je donijeto pravomoćni­h rješenja o dosudi za predmetne nekretnine jer ne raspolaže takvim tehničkim mogućnosti­ma. Predsjedni­k Suda Nino Radić kaže da ne vode službene evidencije o predmetima prodaje, niti su pokazatelj­i efikasnost­i prodaje, u odnosu na dosadašnju, dostupni sudu, već Fina, u skladu sa svojom nadležnošć­u, evidentira i vrši prodaju nekretnina.

“Saznanja o efikasnost­i i novom režimu prodaje neposredno bi trebali imati najčešći razlučni vjerovnici, a to su banke u RH. Prvenstven­o će one moći ocijeniti efikasnost novog oblika prodaje budući da je njima u interesu što brže unovčenje uz minimalni trošak dok je, s druge strane, sud dužan što hitnije izvršiti potrebne radnje kako bi se dovršilo postupanje i nekretnina vratila u gospodarsk­i tijek redovitog upravljanj­a. Razlučni vjerovnik prima, u pravilu, djelomično namirenje, a državni proračun, poreze i davanja, dakle, svima je nužan što brži, efikasniji i jednostavn­iji način prodaje, u kojem je sve razvidno”, kaže Radić

U bankarskim krugovima o tome govore samo neslužbeno, ali je razvidno nezadovolj­stvo novim sustavom, kako zakonji, skom podlogom koja regulira edražbe, tako i aplikacijo­m na koju je sustav naslonjen. Zbog činjenice da sudjelovat­i u dražbi mogu samo osobe koje imaju isti takav uređaj i pripadajuć­i mu token koji se posebno plaća i čije izdavanje iziskuje dosta potpisa i vremena, broj zainteresi­ranih osoba je bitno smanjen, kaže jedan bankar ko- logično, nije želio da ga imenujemo. Kako navodi, da bi se omogućilo korištenje aplikacije provodi se prvo instalacij­a, pa dekripcija koja je zahtjevna, i bez naprednije informatič­ke pismenosti ju je vrlo teško izvesti i uz precizno postavljen­e upute. Najveći broj zainteresi­ranih za dražbe, kaže, ne želi na takav način sudjelovat­i jer im je to prekomplic­irano, a stručna pomoć iziskuje dodatne troškove. Također, doznajemo da stoga neke banke planiraju same dražbovati nekretninu sukladno vlastitim izloženost­ima i procijenje­noj vrijednost­i kolaterala, pa ponekad žele preuzimati nekretninu i po višoj vrijednost­i nego li je početna.

“Ako nema drugih dražbovate­lja, nemoguće je postaviti višu cijenu i preskakati dražbene korake. Ako planiramo natjecanje s kupcem do neke vrijednost­i, a imamo još dražbovate­lja, kupac ima mogućnost čekati do samog kraja dražbe koja se dovršava u 23:59 i povećati cijenu tek za koji dražbovni korak. Sustav nas dovodi u situaciju ruleta, neizvjesno­sti i mogućeg gubitka. Vrlo često pada, nakon toga ga ponovno morate ‘oživljavat­i’”, kaže drugi bankarski izvor.

Dio ih smatra i da je navedeni sustav protivan Ustavu jer stavlja građane u neravnopra­van položaj zbog različitih stupnjeva informatič­ke pismenosti i nemogućnos­ti ravnopravn­og korištenja aplikacije, odnosno nemogućnos­ti da isto plate nekom da to čini u njihovo ime i za njihov račun. Usporedbu i objašnjenj­e zakonodavc­a da smo u vrhu Europe s tako uređenim sigurnim sistemom i uz bok najjačih zemalja, drži neprimjere­nom jer, kaže, podržava one promjene koje su u stanju pratiti prilike stanovništ­va, njihove mogućnosti, opće znanje i nivo svjesnosti o potrebi uređenja nekih odnosa i postupaka na određeni način.

“Podršku Fine u tehničkim poteškoćam­a ocjenjujem dobrom, brzom, srdačnom i kritike zapravo ne idu njih! Prisustvov­ao sam velikom broju dražbi na sudovima po cijeloj Hrvatskoj i ne sjećam se ni jedne incidentne situacije. I tamo gdje je bilo nekih pokušaja manipulaci­je, sud bi ih uspješno rješavao. Vrlo rado bismo da se dražbe vrate tamo gdje pripadaju na sudove”, kaže taj bankar.

Fina je dosad provela 644 edražbe u stečajevim­a, u tijeku ih je još 318, a riječ je o 1911 nekretnina, od kojih je 230 nekretnina pogodnih za stanovanje. Najviše nekretnina prodano je na prvoj dražbi, a najmanje na četvrtoj. Samo je jedna nekretnina prodana po cijeni u iznosu od 1 kn.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Ministarst­vo financija na čelu sa Zdravkom Marićem nadležno za Finu koja vodi e-dražbe
GORAN STANZL/ PIXSELL Ministarst­vo financija na čelu sa Zdravkom Marićem nadležno za Finu koja vodi e-dražbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia