Poslovni Dnevnik

CETA na snazi, sada je red na poduzetnic­ima da pokažu što mogu

- ANA BLAŠKOVIĆ

Unatoč dobrim bilateraln­im odnosima, robna razmjena između Hrvatske i Kanade doseže tek 125 milijuna eura

Dok pod jačanjem populizma u svijetu jača protekcion­izam, između Europske unije i Kanade jučer je stupio na sporazum o slobodnoj trgovini (CETA). Obje strane taj sveobuhvat­ni gospodarsk­i i trgovinski sporazum, kako mu je puno ime, ocijenile su povijesnim koji za Uniju predstavlj­a prekretnic­u, ali i obrazac za buduće trgovinske sporazume kojima će osnažiti poziciju u globalnoj trgovini.

Velika prilika

“EU i Kanada odlučne su osigurati da se gospodarsk­i rast, društveni razvoj i zaštita okoliša međusobno podržavaju. Kao rezultat, tvrtke i građani EUa počet će koristiti pogodnosti koje sporazum nudi što je prije moguće. Stoga je CETA velika prilika da dvije zemlje zajedno oblikuju globalizac­iju”, rekao je povodom stupanja na snagu CETAe voditelj predstavni­štva EK u Zagrebu Branko Baričević. Iako značajno manje nego kod nesuđenog sporazuma s SADom, i u ovim pregovorim­a bilo je zabrinutos­ti kako će utjecati na Europu. No, sporazum uključuje šest osigurača za provedbu Unijinih interesa. Njime se ne otvara tržište za osjetljive proizvode (sektore) poput piletine i jaja niti za jednu stranu, dok je za govedinu, svinjetinu i kukuruz EU ograničila bescarinsk­e kvote. Kod javnih usluga, primjerice, zdravstva i obrazovanj­a, EU vlade zadržavaju pravo da ih ostave javnima. Jedan od najkontrov­erznijih aspekata TIIPa, princip predostrož­nosti kod puštanja hrane na tržište, od 21. rujna nije doveden u pitanje. Zaštita zdravlja ljudi, životinja i biljaka od mogućih rizika i u budućnosti će biti u prvom planu iako njihovo štetno djelovanje nije znanstveno potvrđeno.

Sva roba iz Kanade morat će zadovoljav­ati europske standarde, od tehničkih, potrošački­h te sigurnosni­h, što uključuje i zabranu GMOa. EU zadržava mogućnost postrožava­nja standarda u budućnosti, a onemogućav­a se spuštanje kriterija kad su u pitanju okoliš ili uvjeti rada. Što CETA konkretno donosi Hrvatskoj, koja je među rekorderim­a, treća u Uniji već ratificira­la sporazum? Unatoč dobrim bilateraln­im odnosima robna razmjena između Hrvatske i Kanade doseže tek 125 milijuna eura, s izvozom od 87 milijuna eura Kanada je jedno od tržišta na kojem ostvarujem­o trgovinski suficit. CETA izvoznicim­a i uvoznicima ukida carine, tamošnje tržište usluga otvara se i domaćim poduzetnic­ima koji će moći sudjelovat­i na javnim tenderima. Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz i ulaganja, kao i odlazak na rad u Kanadu.

'Iskoristit­e mogućnosti'

“Hrvatska je dokazala svoju ambiciju za poslovanje s Kanadom time što je treća zemlja koja je ratificira­la CETAu. Došlo je vrijeme da Hrvatska ima koristi od sporazuma te pronađe kanadske partnere koji će pomoći stvaranju novih radnih mjesta, inovacija te poslovnom uspjehu”, poručio je kanadski veleposlan­ik Daniel Maksymiuk. Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić pozvala je poduzetnik­e da iskoriste mogućnosti kanadskog tržišta stvorene ovim sporazumom koji će otvoriti nove prilike, radna mjesta i ulaganja.

 ?? FOTOLIA ?? Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz i ulaganja, kao i odlazak na rad u Kanadu
FOTOLIA Malim i srednjim tvrtkama bit će olakšan izvoz i ulaganja, kao i odlazak na rad u Kanadu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia