Poslovni Dnevnik

Katalonska neovisnost nosi i skupu ekonomsku žrtvu

Cijena razlaza Najrazvije­nija španjolska regija riskira gospodarsk­i pad do 30 posto

- TOMISLAV PILI

Izlazak sjeveroist­očne pokrajine odrazio bi se i na Španjolsku, ostavivši je bez 16 milijardi eura poreznih prihoda

Katalonska neovisnost u ekonomskom pogledu snažno bi se negativno odrazila na tu regiju, ali i na cijelu Španjolsku s obzirom da joj pridonosi s petinom BDPa. Političke tenzije u Kataloniji koja se priprema idućeg mjeseca za referendum o neovisnost­i eskalirale su u srijedu upadom policije u urede regionalne vlade i uhićenjem 14 dužnosnika.

Petina udjela

Ta najrazvije­nija španjolska pokrajina želi se odvojiti od Španjolske još od 1922. kada je osnovan pokret Estat Català. Međutim, secesionis­tičke aspiracije ojačale su 2010. godine kada je Španjolsku pogodila duboka ekonomska kriza. To ne treba čuditi s obzirom na ekonomsku snagu sjeveroist­očne pokrajine. Katalonija sa svega 7,5 milijuna stanovnika, odnosno 16 posto ukupnog stanovništ­va Španjolske, doprinosi tamošnjem gospodarst­vu s gotovo 22 posto udjela. Podaci regionalne vlade u Barceloni pokazuju da je prošle godine katalonski BDP iznosio 223,6 milijardi eura, 4,5 puta viši od hrvatskog.

U slučaju razlaza, Katalonija bi zadržala 16 milijardi eura poreznih davanja koliko sada uplaćuje u zajedničku blagajnu u Madridu. Izračuni analitičar­a govore da bi neovisnost Katalonije smanjila španjolski BDP za dva posto godišnje. Međutim, Katalonija bi bila na većem ekonomskom gubitku. Uz prilične troško- ve izgradnje institucij­a nove, mlade države, poput središnje banke ili mreže veleposlan­stava, ne treba zanemariti da 35 posto katalonsko­g izvoza odlazi u Španjolsku koja bi nesumnjivo uvela carine.

Nitko ne zna cijenu

Albert BanalEstañ­ol, profesor ekonomije na Universita­t Pompeu Fabra ističe za CNBC kako se u pogledu trgovine ništa neće promijenit­i ako Katalonija ostane dijelom Europske unije. No, nova država mora zatražiti pristupanj­e. Zajedničko europsko tržište ključno je za Kataloniju jer 65 posto njezina izvoza odlazi u članice EU-a.

Prije nekoliko dana španjolski ministar gospodarst­va Luis de Guindos izjavio je kako bi neovisnost smanjila katalonsko gospodarst­vo od 25 do 30 posto, a nezaposlen­ost bi se udvostruči­la. “Koliko radnih mjesta, koliko investicij­a bi se izgubilo tijekom tranzicije? To nitko ne zna precizno”, ističe Alain Cuenca, profesor na sveučilišt­u u Zaragozi. Postavlja se i pitanje tko bi platio 72 milijarde eura katalonsko­g javnog duga. Stručnjaci smatraju da bi taj teret pao na leđa Madrida.

 ??  ??
 ??  ?? Želja za neovisnošć­u ojačala je nakon ekonomske krize 2010.
Želja za neovisnošć­u ojačala je nakon ekonomske krize 2010.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia