Poslovni Dnevnik

Piloti Ryanaira odbili bonus, traže bolje uvjete rada

Eskalacija krize Irskom zrakoplovn­om prijevozni­ku prijete novi otkazi letova

- TOMISLAV PILI

Piloti upozorili da se tržište mijenja i traže nove ugovore o radu koji bi spriječili odljev velikog broja kolega

Naizgled bezazlena greška u promjeni odobravanj­a godišnjih odmora pilota pretvara se u pravu noćnu moru za Ryanair kojem prijeti daljnje otkazivanj­e letova. Kako navodi BBC pozivajući se na uvid u pismo koje je skupina pilota poslala Upravi Ryanaira, letačko osoblje odbilo je bonus kako bi nastavili raditi tijekom krize s otkazivanj­em letova.

Ozbiljna situacija

Da je situacija ozbiljna, govori i podatak da bonusi nisu baš mali. Irski niskotarfi­ni prijevozni­k je navodno kapetanima ponudio 12.000 eura, a kopilotima, odnosno prvim časnici- ma 6000 eura nagrade. Uvjet je da pristanu na 10 dana dodatnog rada te da ostanu u kompaniji najmanje godinu dana. Prema mišljenju kompanije, prihvaćanj­e bonusa obuzdalo bi val otkazivanj­a letova.

Piloti su u pismu naveli kako traže nove ugovore i bolje uvjete rada. “Tržište pilota se mijenja te Ryanair mora promijenit­i način na koji piloti i menadžment surađuju kako bi osigurali stabilnu i zajedničku budućnost za sve”, prenosi BBC. Piloti smatraju da bi novi ugovori trebali spriječiti odljev velikog broja kolega. Podsjeti- mo, Ryanair je prije nekoliko dana objavio kako će u idućih šest tjedana otkazivati između 40 i 50 letova dnevno. Ukupno će biti otkazano 2100 letova, a otkazivanj­em je zahvaćeno 315.000 putnika.

Problem je izbio kada je kompanija zatražila od pilota da iskoriste preostale dane godišnjeg odmora do kraja kalendarsk­e, a ne fiskalne godine koja završava u ožujku 2018. godine. Međutim, nagli odlazak pilota na godišnje odmore ostavio je tvrtku bez dovoljno osoblja koje može upravljati zrakoplovi­ma. Kompanija procjenjuj­e da će je otkazivanj­e letova stajati oko 20 milijuna eura.

“Konačni 'ceh' puno viši

Međutim, analitičar­i smatraju da je to vrlo optimistič­no predviđanj­e, pa bi konačan “ceh” mogao biti značajno viši. Kompaniji na ruku ide slabija popunjenos­t zrakoplova u listopadu. Naime, dok ovoga mjeseca prosječna popunjenos­t iznosi 90 posto, idućeg mjeseca pada na 70 posto. No, problem koji muči Ryanair ustvari je eskalirao zbog politike zapošljava­nje koju ta kompanija već godinama primjenjuj­e.

Većina od 4200 zaposlenik­a letačkog osoblja zaposleno je putem agencija za zapošljava­nje. Ti zaposlenic­i nisu ni sindikalno organizira­ni. Odlaci pilota u druge kompanije vrlo su česti, pa Ryanairu kronično nedostaje ljudi. Nagli odlazak na godišnje odmore samo je pogoršao stanje i tako razotkrio problem u cjelini.

 ?? REUTERS ?? Pogrešna procjena u odobravanj­u godišnjih odmora pilota dovela je do noćne more za kompaniju
REUTERS Pogrešna procjena u odobravanj­u godišnjih odmora pilota dovela je do noćne more za kompaniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia