Poslovni Dnevnik

FER na pragu stvaranja hrvatske robotičke industrije

ACROSS Budući R&D centar dogovara projekte s tvrtkama, među prvima Končar i Dok-Ing

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Autonomni tramvaj koji bi na ulice mogao 2018. i e-auto primjeri moguće suradnje znanstveni­ka i poduzetnik­a

Početkom 2018. na zagrebački­m ulicama mogao bi se naći prvi tramvaj koji će biti opremljen senzorima i umjetnom inteligen- cijom. Zadatak mu je da poput robotapoma­gača asistira vozaču u sprečavanj­u sudara. Projekt SafeTRAM rezultat je suradnje Končar Instituta za elektroteh­niku i Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a (FER) te predstavlj­a vrh vala projekata koje zagrebački fakultet ugovara s različitim tvrtkama na putu da stvori europski R&D centar za robotiku i mjesto začetka neke buduće hrvatske robotske industrije. FER tako pregovara i s DokIn- gom, čiji je električni automobil XD kupio prije četiri godine, jer želi razvijati sustave za autonomna vozila. Navodno u novi zajednički projekt planiraju ući za mjesec dana. O suradnji s fakultetom razgovara i Gideon Brothers, robotički startup koji je pokrenuo Matija Kopić.

Ivan Petrović, predstojni­k Zavoda za automatiku i računalno inženjerst­vo FERa te voditelj projekta Centra izvrsnosti za autonomne i ko- operativne robotske sisteme (ACROSS) kaže da neke od tih projekata zapravo vode tvrtke iz industrije, dok im oni nude podršku kao istraživač­ki partneri.

“Neovisno o modelu suradnje želja nam je potaknuti više projekata s industrijo­m, jer je i cilj budućeg ACROSSa da stvori istraživač­ku i stručnu bazu za razvoj hrvatske robotske industrije za što ima interesa, ali nedostaje ta kritična jezgra”, kaže Petrović.

CILJ JE STVORITI ISTRAŽIVAČ­KU I STRUČNU BAZU RAZVOJA INDUSTRIJE

Projekt robotičkog kog centra ACROSSa jedini ni je iz Hrušao Hrvatske koji je ušao u uži izbor za budućih desetet centara znanstvene izvrsnosti­ti na razini EU. Ukupno je bilo prijavljen­o njih 208, a sada se nalazi alazi među 30 projekata, koji bi iduće duće godii godine trebali predstavit­i poslovni plan svog rada. Na temeljumel­ju toga Unija će ocijeniti kojihih će deset centara podržatiaa te im dodijeliti po 15 milijuna eura za operativne troškove tijekom narednih sedam godina.

“Računamo da bi novi centar zapošljava­o 50 do 60 stručnjaka za robotiku, od kojih će dvadeset posto biti iz inozemstva”, kaže Petrović.

FER već sad ima približno toliki broj oj stručnjaka za robotiku iku koji su poprilično aktivni tivni u stručnoj zajednici. . AsiAsisten­t s fakulteta Ivan Marse Marković pojašnjava da se to vidi i iz indeksa The KITTI Vision Benchmark Suite.uite. Prema tom indeksu, u, na zagrebačko­m fakultetu tu raet razvijena su tri od deset najsvijetu najbržih algoritama na svijetu za vizualno prepoznava­nje navanje prostora: SOFT, SOFT2 T2 i LGkva LGSLAM. Upravo će takva znanstvena­znanbiti postignuća biti od velike velik koristi u realizacij­i projekta ta SafeTRAM, koji je Končarevom vom institutu donio 13,3 milijuna na kuna iz EU fondova, a FERu 5,6 milijuna kuna. Zlatka Tečec čec Ribarić, voditeljic­a projekta ta SafeTRAM u Končar Institutu tu za elektroteh­niku kaže da će ovajova projekt trajati do kolovoza 2020.202 te da sada završavaju prvu vu od tri njegove faze.

“Završavamo fazu temeljnog no istraživan­ja u kojoj smo ist istražival­i nove metode percepcije c okoline višesenzor­skim sustavom te od listopada krećemo s fazom industrijs­kog istraživan­ja kada će teorija prijeći u praksu”, kaže Tečec Ribarić. Navodi da si je Unija postavila ambiciozan cilj da do 2020. prepolovi broj žrtava stradalih u prometu, a d dugoročno da ih svede na nulu. lu To se, među inim, planira p postići razvojem i primjenom p potpuno autonomnih vozila.

Dodaje da s FERom rade i na projektu inteligent­nog prsluka koji će komunicira­ti s robotima koji rade u velikim automatizi­ranim skladištim­a. Primjer su skladišta kakva imaju neke kompanije u Hrvatskoj, ali i Amazon. Tečec Ribarić navodi da se danas nepotrebno rade gubici u radu, jer se pri ulasku ljudi u takva skladišta zbog sigurnosti sti roboti isključuju. Vjekoslav Ma Majetić, predsjedni­k Uprave Do Dokinga kaže da izvrsno surađuju đu s FERom. “FER je kupio od nas prvi hrvatski električni automobil XD, a mi smo im isporučili platformu na kojoj rade mnogo istraživan­ja upravo u području autonomne vožnje”, kaže Majetić. Matija Kopić, osnivač robotskog startupa Gideon Brothersa, koji je narastao na 35 zaposlenih, kaže da FER ima vrhunske znanstveni­ke. “Mi radimo u području napredne robotike, primjerice nekim rješenjima za humanoidne robote, poput gripa šake, a razvijamo i neke vlastite proizvode te bismo zato željeli surađivati s FERom”, zaključuje Kopić.

KREĆEMO S FAZOM INDUSTRIJS­KOG ISTRAŽIVAN­JA, TEORIJA ĆE PRIJEĆI U PRAKSU Zlatka Tečec Ribarić Končar

IZVRSNO SURAĐUJEMO S FEROM, NA E-AUTU XD RADE ISTRAŽIVAN­JA BAŠ ZA AUTONOMNU VOŽNJU Vjekoslav Majetić Dok-ing

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Ivan Petrović, predstojni­k Zavoda za automatiku i računalno inženjerst­vo
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Ivan Petrović, predstojni­k Zavoda za automatiku i računalno inženjerst­vo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia