Poslovni Dnevnik

Tuženik je osporio da ga je tužitelj želio namjerno oštetiti

Sudska praksa Naplata tražbine Za postojanje namjere potrebna je subjektivn­a svijest i volja za oštećenjem vjerovnika

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com

Nije pobojna radnja ako nije bilo namjere oštećenja

Sukladno stavu Visokog trgovačkog suda RH u odluci Pž7544/ 2013 činjenju nica insolventn­osti i okolnost da je u tom razdoblju, sklapanjem Ugovora o cesiji, tuženikovo­j tražbini dao prednost pred tražbinama ostalih vjerovnika koje su dospjele na naplatu prije tuženikove tražbine, ne znači da je na strani dužnika (tužitelja) postojala namjera oštećenja vjerovnika kao posebna pretpostav­ka pobojnosti iz čl.131. SZa.

Za postojanje namjere potrebna je svijest i volja za oštećenjem vjerovnika koja ovisi o dužnikovom subjektivn­om stavu prema cjelokupno­m sta- stvari (njegovom gledištu insolventn­osti, cilju i svrsi poduzete radnje i dr.).

Tuženik je tijekom postupka osporio da je na tužiteljev­oj strani postojala namjera oštećenja, navodeći da je tužitelj predmetnu pravnu radnju poduzeo isključivo u cilju plaćanja manjeg dijela ranijeg duga kojega je imao prema tuženiku s naslova prodane robe, a sve kako bi tuženik tužitelju omogućio daljnju isporuku cestovnogr­ađevinskog materijala i ložulja nužnih za nastavak tužiteljev­a poslovanja.

TUŽITELJ JE, POKAZALO SE U POSTUPKU, PREDMETNU PRAVNU RADNJU PODUZEO ISKLJUČIVO S CILJEM PLAĆANJA MANJEG DIJELA RANIJEG DUGA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia