Poslovni Dnevnik

Industrija­lce brine ulazak desnog AfD-a u Bundestag

Politički potres Izborni rezultat iznad svih očekivanja za protuimigr­antsku stranku

- TOMISLAV PILI

Politički potres Izborni rezultat iznad svih očekivanja za protuimigr­antsku stranku

Poslovna zajednica pozvala je na što brže sastavljan­je vlade koja će se usmjeriti na investicij­e radi povećanja socijalne kohezije

Njemačka poslovna zajednica vrlo je zabrinuta najblaže rečeno, ulaskom desne populistič­ke Alternativ­e za Njemačku (AfD) u Bundestag i zahtijeva brzo sastavljan­je vlade koja će se fokusirati na investicij­e. Politika otvorenih vrata migrantsko­m valu iz 2015. kancelarke Angele Merkel pomogla je da AfD ostvari rezultat iznad svih očekivanja dobivši 12,6 posto glasova. To mu je donijelo 94 zastupničk­a mjesta. Kršćanskod­emokratska unija (CDU) s 33 posto i 246 mjesta ostvarila je najslabiji rezultat od 1949. godine, dok je socijaldem­okratski SPD dobio tek 20,5 posto glasova.

'Jamajka' koalicija

Predviđanj­a analitičar­a o crnožutoze­lenoj “Jamajka koaliciji” koju bi činili CDU, liberalna Slobodna demokratsk­a stranka (FDP) i Zeleni sada postaju vrlo vjerojatna opcija. FDP je dobio 10,7 posto glasova i 80 zastupnika, a Zeleni 8,9 posto i 67 mandata. Međutim, s obzirom na razlike u političkim programima, takvu koaliciju neće biti lako sklopiti, pa će kancelarka Merkel morati ponuditi mnoge ustupke. No, industrija­lci traže što brže sastavljan­je vlade.

“Naše kompanije trebaju jasan signal. Sada sve ovisi o izbjegavan­ju štete po Njemačku kao mjesta za poslovanje”, izjavio je za Reuters Dieter Kempf, predsjedni­k udruge industrija­laca BDI. “Povratak u nacionaliz­am nije alternativ­a za našu zemlju. Trebamo velike investicij­e u oštećene ceste, neadekvatn­u digitalnu infrastruk­turu i mnoštvo nedostatak­a u obrazovnom sustavu”, dodao je Kempf.

Još oštriji

Ingo Kramer, čelnik udruge poslodavac­a BDA bio je još oštriji u komentaru rezultata AfDa kazavši kako ta stranka u njemačkom parlamentu šteti državi. Predsjedni­k Industrijs­ke i trgovinske komore (DIHK) Eric Schweitzer također je pozvao buduću vladu da pokrene investicij­ski val.

“U ovim teškim vremenima trebamo stabilnu vladu i koalicijsk­i sporazum koji će se fokusirati na investicij­e i temeljne probleme u budućnosti infrastruk­turu, obrazovanj­e, istraživan­je i inovacije”, izjavio je Schweitzer. Takve investicij­e također su važne za socijalnu koheziju, dodao je Schweitzer.

 ??  ?? S 33 posto glasova CDU kancelarke Angele Merkel ostvario je najlošiji rezultat od 1949.
S 33 posto glasova CDU kancelarke Angele Merkel ostvario je najlošiji rezultat od 1949.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia