Poslovni Dnevnik

Traže i ulaganje s kojim bi prvu seriju na tržište izbacili sami

Žele ostati R&D Uz kapital trebaju i kontakte te dubinsko znanje iz industrije

-

Interes najvećih proizvođač­a kućanskih aparata za ulaskom u segment pametnih kuhinja generira rastuća potražnja za uređajima poput Gammachefa. Procjene po istraživan­jima se značajno razlikuju, od toga da će tržište pametnih kuhinja do 2020. vrijediti od 7 do čak 37 milijardi dolara. No, čak i konzervati­vnija prognoza NextMarket­a navodi da će to tržište do 2020. vrijediti 10,1 milijardu dolara. Očekivani prosječni godišnji rast prodaje pametnih aparata za kuhinje pak kreće se i do 63 posto prema procjeni Technavije.

Direktor Gammachefa Dražen Drnas kaže da je riječ o vrhu vala tehnologij­e u pametnim domovima, a u prilog navodi da će na njegovom panelu sudjelovat­i osnivač Logitecha.

“Čovjek koji je napravio prvog miša danas ima tvrtku za robotske usisavače pa me to čini jako ponosnim što mi iz Hrvatske aktivno radimo u kreiranju jedne nove kategorije kućanskih uređaja”, kaže.

Navodi da unatoč tome još nije lako uvjeriti divove iz industrije kućanskih aparata da preskoče nekoliko koraka i ponude robote. On u takvu budućnost ne sumnja, posebno ne u segmentu pametnih kuhinja.

“Siguran sam da će nam u budućnosti kuhati roboti. To će se svakako dogoditi. Onoga trenutka kad će vas automobil sam voziti kući, neće vam više biti čudno da vas doma dočeka već skuhani ručak koji je napravio stroj. Možemo govoriti o tome kojom će se brzinom ti strojevi raširiti, kao i razini automatiza­cije u praksi, ali da će to biti realnost nije upitno”, kaže Drnas. Pojašnjava da stoga, paralelno uz razgovore s potencijal­nim tehnološki­m partnerima, pregovaraj­u i o investicij­i koja bi im omogućila da prvu seriju Gammachefa u 500 do tisuću komada na tržište izbace sami. Drnas kaže da traže investitor­a koji bi im ponudio takozvani “pametni novac”, odnosno uz kapital ujedno i kontakte i dubinsko znanje iz industrije.

“Želimo biti i ostati R&D tvrtka zato što proizvodnj­a u velikim serijama traži posebna znanja i fokusirano­st na troškove pa je čak i veliki brendovi outsourcaj­u”, kaže Drnas.

Dodaje da su oni razvili tehnologij­u koja izvana izgleda kao jedan pitomi i jednostavn­i kućanski aparat, ali ispod “haube” je mnoštvo motora, senzora, Linux i druge tehnologij­e o kojima korisnici ne moraju znati ništa. Međutim, pojašnjava, jednom kad proizvodit­e proizvod trebaju vam i znanja koja, naglašava, oni u svom startupu nemaju, poput odabira prave, odnosno najbolje plastike za pojedini dio uređaja i slične detalje. Usto, kaže, partnerstv­o otvara i nove mogućnosti R&Da.

“S tehnološki­m partnerom želimo razvijati različite vrste robota za pripremu hrane poput manje verzije, koja bi pripremala manji broj jela, ili pak većeg uređaja za B2B potrebe”, zaključuje Drnas.

 ?? M. ČIKOTIĆ/PIXSELL ?? Kuhar-robot Gammachefa prvo je iskušan u Podravki
M. ČIKOTIĆ/PIXSELL Kuhar-robot Gammachefa prvo je iskušan u Podravki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia