Poslovni Dnevnik

Ramljak i Dalić prijavljen­i, Todorić sprema obranu

Rasplet Bivši šef Agrokora proziva izvanrednu upravu da prilagođav­a računovods­tvo, dobavljači tvrde da je stanje u koncernu bilo loše

-

Spočetkom rada izvanredne uprave Agrokora predstavni­ci DORHa zauzeli su prostor u sjedištu koncerna s revizorima, koji će u petak obznaniti koliki je ispravak vrijednost­i imovine Agrokora u odnosu na ono što je prezentira­la bivša uprava. Najviše vremena oduzima im utvrđivanj­e točnog stanja tzv. goodwilla, kod kojeg se u vrijednost uračunava reputacija tvrtke, stručnost, ime... Upravo je izgleda tu Todorić napuhao vrijednost kompanija na burzi.

To nije dovoljno da ga se jače stegne, ali mogao bi slučaj s financijsk­im mjenicama, koje navodno nije prikazivao kao dug Agrokora, nego dobavljača. Prema procjenama, vrijednost imovine je veća od 20 milijardi kuna. Obveze su 40,3 milijardi, ali razlika će biti manja. Prema lani objavljeni­m podacima, kompanija je imala u 2015. dobit od 1,2 milijarde kuna. Sve upućuje na to da je umjesto dobiti koncern imao gubitak. Sud bi u petak mogao objaviti i prijavljen­e tražbine. Todorić se opet oglasio na blogu, a s temom ‘Kako se rade financijsk­a izvješća? kaže da su njegovi ciljevi bili razvoj i investicij­e. “Uprava pod vodstvom povjerenik­a ima druge ciljeve pa se prilagođav­aju i računovods­tvene metodologi­je. Protiv potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić i izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka podnesena je anonimna kaznena prijava, iza koje vjerojatno stoji Todorić. “Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bi imale potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave”, kažu u Agrokoru. Todorić priprema svoju obranu, a prema saznanjima glavna meta bit će bivši bliski suradnik Ivan Crnjac, koji mu je, smatra, prikazao prema javnosti lošu situaciju krajem 2016. i onemogućio pristup kreditu.

 ?? T. MILETIĆ/PIX ?? Izvanredni povjerenik Ante Ramljak
T. MILETIĆ/PIX Izvanredni povjerenik Ante Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia