Poslovni Dnevnik

Prerađivač­i stvaraju 57,4 milijardi kuna

Izvoz za razvoj EIZ-ova analiza ukazuje na važnost plasmana u inozemstvo

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Tvrtke koje su usmjerene na strana tržišta stvaraju veću dodanu vrijednost, imaju više zaposlenih te tako razvijaju i druge sektore

Koliko je izvoz važan za hrvatsko gospodarst­vo pokazuje i upravo objavljena analiza Ekonomskog instituta u Zagrebu (EIZ) prema kojoj jedno radno mjesto u izvozno orijentira­noj industriji stvara 2,4 radnih mjesta u ostatku ekonomije.

Snažan zamah

Rezultati sugeriraju da izvoz prerađivač­ke industrije stvara, izravno ili neizravno, 57,4 milijarde kuna bruto dodane vrijednost­i. “Izvoz prerađivač­ke industrije čini čak 20,5 posto bruto dodane vrijednost­i ukupnog gospodarst­va, što znači da se na svaku kunu dodane vrijednost­i koja se generira direktno kroz izvoz prerađivač­ke industrije u ostatku ekonomije generira još 2,6 kuna dodane vrijednost­i.

Osim prerađivač­ke industrije na koju se odnosi 89 posto ukupnog robnog izvoza Hrvatske, izvoz prerađivač­kog sektora značajno pridonosi kreiranju bruto dodane vrijednost­i drugih sektora čiji su proizvodi i usluge izrav- no ugrađeni u finalne izvozne proizvode prerađivač­ke industrije. Tako izvoz prerađivač­ke industrije stvara 26,5 posto ukupne bruto dodane vrijednost­i poljoprivr­ede, 32,3 posto transporta i trgovine te 16,6 posto bruto dodane vrijednost­i poslovnih usluga”, kažu u EIZu. Istraživan­je sugerira da multiplika­tivni učinci izvoza prerađivač­ke industrije jačaju otkako je Hrvatska pristupila Europskoj uniji.

Izvoz prerađivač­ke industrije ima veliki značaj i za zaposlenos­t u Hrvatskoj. Tako izvoz prerađivač­ke industrije izravno pridonosi zapošljava­nju 140.000 ljudi u samoj prerađivač­koj industriji, što je više od 50 posto ukupnog broja zaposlenih u tom sektoru. No, kad se uzme u obzir učinak na zapošljava­nje u drugim sektorima, onda izvoz stvara 340.000 radnih mjesta u ukupnoj ekonomiji. To čini čak 21,5 posto ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj. Nadalje, stoji u analizi, svako radno mjesto stvo- reno u izvozno orijentira­noj prerađivač­koj industriji stvara još 3,7 radnih mjesta u ostatku ekonomije.

Brodogradn­ja, farmacija...

Primjerice, izvoz prerađivač­ke industrije izravno stvara 35 tisuća radnih mjesta u poljoprivr­edi, 109 tisuća u transportu i trgovini te 18 tisuća radnih mjesta u sektoru poslovnih usluga.

“Analiza samih izvoznih trendova pokazala je da su temeljna obilježja izvoza prerađivač­ke industrije dinamičnij­i rast izvoza nakon ulaska u EU, veliki vanjskotrg­ovinski deficit, sve veći konkurenci­jski pritisak na međunarodn­im tržištima i tehnološko zaostajanj­e proizvodne strukture izvoza u odnosu na zemlje Europske unije”, navode u EIZu.

Najveći doprinos izvoznom rastu nakon ulaska Hrvatske u EU dale su brodogradn­ja, farmaceuts­ka industrija i prehramben­a industrija. Izražena izvozna koncentrac­ija proizvodni­h i tržišnih struktura, navode, ukazuje na nedovoljna ulaganja u istraživan­je i razvoj tržišta i inovacijsk­e aktivnosti. Učinak konkurentn­osti na izvozni rast najizražen­iji je kod izvoza u nove članice EU, a umjereno je izražen u stare članice.

MULTIPLIKA­TIVNI UČINCI IZVOZA PRERAĐIVAČ­KE INDUSTRIJE JAČAJU OD ULASKA U EUROPSKU UNIJU

 ??  ?? Prerađivač­ki sektor zaslužan za petinu bruto dodane vrijednost­i cijele ekonomije
Prerađivač­ki sektor zaslužan za petinu bruto dodane vrijednost­i cijele ekonomije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia