Poslovni Dnevnik

Venecija i Kotor krivi za manje kruzera na našoj obali

Zaobilaze nas U srpnju nastavljen trend pada broja kružnih putovanja, u odnosu na 2016. bilo ih je 15% manje

- MARIJA CRNJAK

Iu srpnju se nastavio trend pada broja kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, pokazuju brojke DZS-a. Nakon pada broja kružnih putovanja od 18 posto u prvih šest mjeseci, u srpnju ih je bilo 7,5 posto manje nego lani, dok ih je na razini sedam mjeseci bilo 15,2 posto manje.

Po podacima DZSa, u srpnju je bilo 99 kružnih putovanja, a na razini sedam mjeseci 335 odnosno za 60 putovanja manje, pri čemu je i u srpnju i u sedam mjeseci na tim brodovima došlo i manje putnika u Hrvatsku nego u istom razdoblju prošle godine. Broj putnika kruzera smanjen je za 13 posto.

Brodovi su u tom razdoblju na Jadranu i boravili kraće, odnosno zabilježen­o je ukupno 737 njihovih dana boravka, što je gotovo 20 posto manje dana nego u prvih sedam mjeseci lani. Brodovi su u Hrvatsku stizali pod zastavama ukupno 11 zemalja svijeta, no kao i prijašnjih godina najviše ih je bilo pod zastavom Bahama (81), slijedi Malta (79), dok je pod zastavama ostalih zemalja stiglo manje od po 50 kruzera na Jadran. Najprometn­ija luka bila je u Dubrovniku (267 posjeta kruzera), Split je imao 107 posjeta kruzera, slijedi Korčula sa 69, a potom Zadar, Hvar, Šibenik, Rovinj. Kao najveći uzrok pada broja kruzera za manji broj kruzera smatra se ograničenj­e koje je talijanska Vlada uvela za velike brodove u akvatoriju Venecije. Usto, kruzeri se sve više usmjeravaj­u na Kotor u Crnoj Gori, što im pojeftinju­je nabavu robe i usluga bez carina i poreza uz niže takse.

 ??  ?? I Zadar je primio manje velikih brodova
I Zadar je primio manje velikih brodova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia