Poslovni Dnevnik

Javna nabava bez parnica zbog straha od šikaniranj­a

Zaštita prava Najveći nedostatak je što tvrtke ne vide korist od raznih alata

- SUZANA VAROŠANEC

Pozitivni pomak predstavlj­a porast žalbi u početnoj fazi javne nabave kad je najviše povreda, pokazatelj čega je 33,8% poništaja od strane Državne komisije

Naknada šteta u pravu javne nabave je rijetka pojava, konstatira­o je predsjedni­k Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić na jučerašnjo­j konferenci­ji o odgovornos­ti za štete u javnoj nabavi i postupcima naknade štete u organizaci­ji tvrtke Sigma Business Consulting. Organizato­ri Hrvoje Zgombić i Vesna TrnokopTan­ta, kroz pregled stanja i mogućnosti koje stoje na raspolagan­ju, otvaraju temu koju smatraju važnom za razvoj društva i gospodarst­va. Cilj je ohrabrenje potencijal­nih tužitelja da ustraju na svom pravu, tj. da se ne boje šikaniranj­a, no čini se za to će biti potrebno puno sličnih skupova.

Privremena mjera korisnija

O tome gdje smo danas govori usamljeni slučaj, a to je spor oko gradnje tunela Mala Kapela koji traje 10 godina, dok je Vrhovni sud odbio zahtjev za obeštećenj­e. Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Saša Nikšić navodi da kad protupravn­ost nije utvrđena, nema odgovornos­ti za štetu, pa po njemu poticaj bi bila bogata sudska praksa čemu trebamo te- žiti. Korisnije alate od zahtjeva za naknadu štete, prema profesoru Pravnog fakulteta u Zagrebu Marku Turudiću, predstavlj­aju zahtjev za izdavanje privremene mjere i odgodni učinak tužbe.

No podaci o primjeni su zabrinjava­jući: postoji jedan slučaj zabrane izvršenja ugovora do sudske odluke kroz privremenu mjeru donesenu na Upravnom sudu u Osijeku, riječki Upravni sud u jednoj i pol godini imao je 13 takvih zahtjeva, a splitski u 2,5 godine 23, od čega ih je 6 riješio. Potencijal­ni tužitelji nemaju povjerenje da će taj institut kvalitetno zaštititi njihove interese, a sudovi često o tome odlučuju zajedno s presudom na kraju postupka, čime se gubi smisao. Postoje i normativni nedostaci, primjerice nije moguća žalba na odbijanje privremene mjere jer je od 2017. na snazi jednostupa­njska upravnosud­ska zaštita kroz nadležnost isključivo Visokog upravnog suda ( VUS), te nedostaci u praksi sudova, no prema Turudiću najveći je što gospodarsk­i subjekti ne prepoznaju korisne alate za zaštitu svojih prava.

Bez sudske zaštite

Matešić dodatno upozorava i na to da smo trenutačno bez ikakve sudske zaštite jer je VUS, zatraživši ocjenu ustavnosti i zakonitost­i odredbe po kojoj je rok za rješavanje upravnog spora u javnoj nabavi 30 dana, zastao s postupcima. Najčešće i najteže povrede zbivaju se u prvoj fazi javne nabave, kada je prema odvjetniku Josipu Marohniću glavni alat žalba na nezakonito­sti u dokumentac­iji o nabavi, kojom se produžuje rok za dostavu ponude kroz zastoj postupka dok se žalba ne riješi. U kasnijim fazama postupka to se više ne može isticati, ističe on te iznosi da je u 2017. zbog navedenog DKOM poništio 33,8% slučajeva, a lani svega 15%.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Vesna Trnokop-Tanta
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Vesna Trnokop-Tanta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia