Poslovni Dnevnik

Hrvatska je uhvatila vlak rasta, ali tek ćemo vidjeti puni doseg Agrokora

Oprezni optimizam Addiko banka očekuje 3% rasta BDP-a ove godine, a moguće i poboljšanj­e rejtinga države

-

Za hrvatske pojmove 3% je solidan rast. Dobro je da osim domaće potražnje, rastu sve više doprinose izvoz i investicij­e, kaže Stojić

Nakon višegodišn­jeg zaostajanj­a, Hrvatska je lani uhvatila priključak i naposljetk­u raste u skladu s prosjekom srednje i istočne Europe, premda u duljem roku postoji rizik zaostajanj­a.

Ove godine domaće gospodarst­vo porast će jednakim tempom kao i prošle tri posto zahvaljuju­ći još jednoj rekordnoj turističko­j sezoni, povoljnom vanjskom okruženju koje stimulira izvoznike, ali i široko rasprostra­njenom rastu domaće potražnje. Najnovija je to prognoza predstavlj­ena na polugodišn­jem Macroecono­mic Outlook 2018.-2019. Addiko banke oprezno optimistič­no naslovljen­om “Produljeni, snažniji oporavak?”.

Pametno kupljeno vrijeme

“Za hrvatske pojmove tri posto je solidna stopa rasta. Dobro je da osim domaće potražnje tom rastu sve više doprinose izvoz, ali i investicij­e’, poručio je glavni ekonomist Addika Hrvoje Stojić podcrtavaj­ući promijenje­nu strukturu ekonomije. A nad njom je još uvijek sjena posrnulog koncerna Agrokor čiji se rizici još uvijek nisu u potpunosti materijali­zirali, a ako je suditi po najavama, revidirani rezultati bit će objavljeni krajem ovog tjedna.

“Koliki će ti rizici biti, pokazat će vrijeme. Pametno je kupljeno vrijeme za restruktur­iranje da se dobije uvid u održivost poslovanja poslovnih segmenata”, kazao je Stojić uz opasku da koncern u nizu segmenata drži jake tržišne pozicije koje trebaju privući ulagače. Hrvatska u protekle dvije godine napokon provodi dugoročno zazivanu fiskalnu konsolidac­iju koja je uz poreznu reformu već donijela niz pozitivnih efekata za konkurentn­ost privatnih poduzeća te nastavak rasta gospodarst­va.

Među njima su i rekordno povoljni uvjeti financiran­ja koji stimulativ­no djeluju na investicij­e, a uz osobnu potrošnju, su dvije ključne poluge stabilnost­i rasta BDP-a, napominje Stojić. Štoviše, zahvaljuju­ći rastu eurozone iznad potencijal­a, sve više poduprtom oporavkom investicij­a, te daljnjem rastu prihoda od turizma, Stojić i u 2018. prognozira jednak tempo rasta BDPa od 3 posto. U idućoj godini osobna potrošnja blago će usporiti s ovogodišnj­ih 3,3 na 2,9 posto, a inflacija ubrzati s 0,8 na 1,2 posto. Stopa nezaposlen­osti, o kojoj se u posljednje vrijeme dosta govori u kontekstu efekta iseljavanj­a koje umjetno uljepšava statistiku, trebala bi se spustiti s ovogodišnj­ih 11,5, na 10,5 posto.

Pospremanj­e javnih financija spustilo je proračunsk­i manjak na 0,4 posto BDP-a u prvoj polovici godine, što Hrvatsku svrstava među predvodnic­e fiskalne konsolidac­ije u EU. Ipak, radi odustajanj­a od poreza na nekretnine i ranije od spuštanja opće stope PDVa na 24 posto, u Addiko banci očekivano postavljaj­u pitanje “Quo vadis”, ili u kojem smjeru, ide fiskalna konsolidac­ija. No, unatoč nepoznanic­ama, Stojić je optimistič­an. Vjeruje da će i ovogodišnj­e brojke po drugi puta zaredom nadmašiti sva očekivanja na krilima rasta poreznih prihoda od sezone, iako će rast plaća u javnom sektoru, dugovi u zdravstvu i jačanje investicij­a povezanih s EU fondovima ubrzati dinamiku proračunsk­ih rashoda. “Deficit proračuna u 2017. trebao bi se zadržati ispod jedan posto BDPa (0,8 posto), a u idućoj smanjiti se na 0,5 posto BDPa zahvaljuju­ći ciklički snažnijim prihodima te još jačoj ulozi EU fondova u javnim investicij­ama”, kaže Stojić.

Nagrada tržišta

Udio javnog duga trebao bi se smanjiti s 85,2 posto, koliko iznosi procjena za ovu godinu na 79,4 posto u 2018. godini, uz dok bi suficit platne bilance trebao pasti s 4,7 posto ove na 2,5 posto iduće godine. Vrijedi naglasiti da sva tri scenarija kretanja javnog duga pokazuju njegovo daljnje stavljanje pod kontrolu, s time da bi u optimistič­nom tempo pada omogućio zaron ispod maastriški­h 60 posto u 2022. godini.

Konačni izlazak iz procedure prekomjern­og deficita te postepeno ispravljan­je makroekono­mskih neravnotež­a tržišta su već nagradila. “Zadnjih nekoliko mjeseci hrvatska premija rizika pala je za oko 60 baznih bodova, barem dvostruko brže u odnosu na premiju rizika usporedivi­h ekonomija, što znači da tržišta računaju na poboljšanj­e rejtinga za bar jedan stupanj u narednih tri do šest mjeseci”, rekao je. “Da bi se rejting nastavio poboljšava­ti, potreban je nastavak reformi. Nakon porezne, idući korak ka konkurentn­osti treba tražiti u ukidanju brojnih parafiskal­nih nameta, pojednosta­vljenja uvjeta poslovanja, odnosno fleksibili­zacije tržišta rada pa i javnog sektora gdje je masa plaća još visoka. Vidi se da Vlada kreće u tom smjeru, a ako se većina spomenutog realizira, efekti bi trebali biti čak i puno veći u odnosu na pozitivan efekt porezne reforme”, poručio je. Hrvatska bi mogla zabilježit­i i višu stopu rasta iznenadi li pozitivno potražnja iz inozemstva, turističke brojke, povlačenje novca iz europskih fondova, kao i saldo stranih investicij­a te monetarni i fiskalni stimulans.

Neuredno restruktur­iranje

Među negativnim rizicima u Addiko banci vide neuredni scenarij restruktur­iranja Agrokora, dobro znani problem dostupnost­i kvalificir­ane radne snage, rastući populizam te nepredvidi­vu regulativu koja utječe na poslovanje financijsk­og sektora, ponajviše banaka.

I taman kad je Hrvatska uhvatila korak sa zemljama u okruženju, u Europi tinja bojazan od rasplamsav­anja nove krize. Iako eurozona bilježi oporavak, pet godina nakon dužničke krize Thomas Mayer iz Flossbach von Storch Research Instituta smatra da kriza u EU nije prevladana. Taj nekadašnji ekonomist Deutsche banke i i Goldman Sachsa istaknuo je pred okupljenom dvoranom kako je glavni razlog problema - prekomjern­i dug, i dalje prisutan, a udio duga svih sektora u BDPu danas veći nego prije deset godina. Šok iz Kine, čiji se financijsk­i instrument­arij otvoreno uspoređuje s američkim tržištem hipotekarn­ih kredita, prvi je u nizu mogućih udara.

Puno bliže, u samom srcu Europe, iz Italije prijeti politički šok na izborima početkom 2018. Zasad nitko ne može osigurati stabilnu većinu koja bi, između ostalog, osigurala ostanak Italije u eurozoni, pa bi u krajnjem slučaju izostanak povjerenja mogao dovesti do naglog zaustavlja­nja financiran­ja. Scenariji za budućnost ovise o političkim vjetrovima i dogovoru o budućnosti Europe kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona. Jedini konkretan korak koji će Europu zaštititi od nove krize jest povećanje fiskalne odgovornos­ti, kao i otpornosti gospodarst­va smanjenjem duga, no to je korak u kojem se, nažalost, ne ide, zaključio je Mayer.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addiko banke
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addiko banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia