Poslovni Dnevnik

Stadlerovi vlakovi Sloveniji preskupi

-

Na slovenski natječaj za kupnju dvadeset i pet kompozicij­a putničkih vlakova u ime švicarskog konzorcija Stadler ponudu je poslala samo podružnica Stadler Poljska i to u iznosu od 207,4 milijuna eura s PDVom.

Tako Slovenske željeznice (SŽ) nakon dvije odgode za predaju ponuda mogu samo čekati otvaranje te jedne, piše Delo. Nažalost, i ta jedna ponuda daleko je od onog što je priželjkiv­ala slovenska državna kompanija, bez PDVa ona iznosi 169,994.500 eura, što za 13 posto prelazi okvire očekivanih 150 milijuna eura. Povjerenst­vo za natječaj priprema odgovor ponuđaču najkasnije u roku od zakonskih 90 dana.

Ugovor do kraja godine?

Za ostale veće europske dobavljače kao što su Bombardier i Siemens, koji su Slovenskim željeznica­ma prije petnaest godina zajedno isporučili vlakove, narudžba manje od trideset kompleta jednog tipa vlaka, prema mišljenju stručnjaka, jednostavn­o je premala.

Čak i sadašnja ponuda tvrtke Stadler može biti cjenovna posljedica narudžbe tri različite vrste vlakova, objaš- njava ljubljansk­i list. Kompanija Slovenske željeznice, odnosna njezina tvrtka SŽ Putnički promet ove godine je s Cerarovom vladom sklopila ugovor o pružanju obveznih javnih usluga najmanje do 2031. godine. Ugovor uključuje kupnju novih putničkih kompozicij­a.

U natječaju za javnu nabavu također se spominje mogućnost kupnje dodatnih 25 kompozicij­a. Prema uvjetima natječaja ponuđač se obvezuje da će isporučiva­ti najmanje dvije kompletne kompozicij­e mjesečno, počevši nakon 24 mjeseca od dana potpisivan­ja ugovora, a dvanaest mjeseci kasnije na slovenskim prugama trebalo bi bi- ti svih 25 putničkih vlakova. Stadler je uz ponudu priložio i brošuru u boji koja pokazuje kako izgledaju njihovi vlakovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia