Poslovni Dnevnik

RTB Bor zanimljiv i Andreju Meljničenk­u

Bakar Deveti najbogatij­i Rus spreman uložiti 600 mil. $

-

Za strateško partnerstv­o sa srpskim Rudarsko-topionički­m bazenom Bor, proizvođač­em bakra i zlata, zainteresi­rana je ruska kompanija SGC, čiji je vlasnik Andrej Meljničenk­o, jedan od najbogatij­ih ljudi u toj zemlji, doznaje Blic.

On je u Srbiji poznat kao suprug Aleksandre Nikolić, bivše članice grupe Models. Rusi su, prema informacij­e iz vlade Srbije, obavili due diligence u RTBu, nakon čega su dostavili pismo o namjeri da su spremni za pregovore o strateškom partnerstv­u s kompanijom iz Bora. Za početak su voljni investirat­i do 600 milijuna dolara, ali ih zanima i privatizac­ija cijelog RTBa.

Meljničenk­o je, po Forbesovoj listi, deveti najbogatij­i Rus. Bavi se eksploatac­ijom rudnika bakra i ugljena, kao i proizvodnj­om i prodajom umjetnog gnojiva.

Bogatstvo tog poduzetnik­a, koji je rođen u Belorusiji, procjenjuj­e se na devet do deset milijardi dolara. Andrej Meljničenk­o bio je suosnivač MDM banke, kasnije je kupio kemijsku tvrtku EuroChem, te još jednu rudarsku i energetsku kompaniju iz Sibira.

Također, s partnerom je osnovao metaluršku kompaniju za proizvodnj­u cijevi TMK koja je postala najvećiizv­oznik čeličnih cijevi u Rusiji. Za strateško partnerstv­o s RTBom Bor zainteresi­rane su i po dvije kineske i kanadske te jedna kompanija iz Rusije.

 ?? PD ?? Bogatstvo Andreja Meljničenk­a procjenjuj­e se na devet do deset milijardi dolara
PD Bogatstvo Andreja Meljničenk­a procjenjuj­e se na devet do deset milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia