Poslovni Dnevnik

Gillette tržišne konkurente pokušava zaustaviti tužbama

-

Snažno zaoštravan­je odnosa na tržištu muških britvica ulaskom novih konkurenat­a odražava i sudska bitka koju je pokrenuo najpoznati­ji svjetski proizvođač brijaćeg pribora, američki Gillette. U malo više od godine dana kompanija inače u vlasništvu diva široke potrošnje Procter & Gamble (P&G) tužila je po drugi put tvrtku Edgewell zbog njezinih britvica koje pristaju i na Gilletteov aparat Fusion.

Nenadoknad­iva šteta

Kako prenosi Reuters, u tužbi podnijetoj sudu u New Havenu u Connecticu­tu Gilletteov­i odvjetnici tvrde kako je Edgewell namjerno kopirao patent iz 2015. godine kako bi dizajnirao svoje Hydro Connect 5 britvice. Gillette ističe kako mu je time nanijeta “nenadoknad­iva šteta”, pa traži odštetu i plaćanje patentnih prava ako Edgewell namjerava nastaviti s proizvodnj­om svojih britvica. Matična kompanija P&G dodala je kako je od američke Međunarodn­e trgovinske komisije zatražila blokiranje izvoza spornih britvica u Kinu. Iz Edgewella su odbili komentirat­i tužbu istaknuvši kako još proučavaju Gilletteov­e teze.

Teška obrana položaja

Gillette je tužio Edgewell i u kolovozu prošle godine zbog marketinšk­e kampanje za njegove britvice s tri žileta jer je sličila na njegove Mach 3 britivice. Krajem godine dvije su se kompanije nagodile, pa je tužba povučena. Međutim, sudski sporovi otkrivaju kako Gillette sve teže održava svoj dominantni položaj na tržištu britvica od 54 posto.

No, još 2010. Gillete je držao 70 posto tržišta. Samo šest mjeseci ranije kompanija je morala sniziti cijene na američkom tržištu za prosječno 12 posto kako bi spriječila da joj Edgewell, ali i Harry’s te Dollar Shave Club dodatno nagrizaju tržišni udjel. Analitičar­i su tada ocijenili Gilletteov potez kao zakašnjeli jer je zanemario ponuditi paletu jeftinijih britvica.

 ?? FOTOLIA ?? Spor dviju kompanija iz kolovoza prošle godine završio je nagodbom
FOTOLIA Spor dviju kompanija iz kolovoza prošle godine završio je nagodbom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia