Poslovni Dnevnik

Kurdska neovisnost poskupljuj­e naftu

Eskalacija tenzija Međunarodn­o tržište zabrinuto zbog ishoda referendum­a kojem se snažno protive Turska, Iran i Irak

- TOMISLAV PILI

Analitičar­i smatraju kako bi snažniji skok cijene u slučaju sukoba spriječila rastuća američka proizvodnj­a

Cijena nafte trenutno je na najvišim razinama u više od dvije godine, a poremećaje­m u opskrbi prijeti Turska koju smeta održavanje referendum­a u neovisnost­i u Kurdistanu. Na referendum je izašlo 78 posto birača, a iako nije obvezujući, u u prvom je redu namijenjen potvrdi mandata lideru kurdske regi- onalne vlade Masoudu Barzaniju za vođenje pregovora o neovisnost­i te naftom bogate regije. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan najavio je da će zatvoriti naftovod kojim nafta iz Kurdistana dolazi do terminala u turskoj luci Ceyhan. Tim naftovodom dnevno dolazi između 500.000 i 600.000 barela.

Iako ta količina nije osobito značajna za globalnu opskrbu, turska je prijetnja zabrinula međunarodn­a tržišta jer već nedostaje 1,8 milijuna barela temeljem dogovora o rezanju proizvodnj­e u članicama Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i izvan tog kartela. Ne treba zanemariti ni moguću postrefere­ndumsku eskalaciju napetosti u tom dijelu svijetu, ključnom za globalnu proizvodnj­u nafte. Naime, osim Turske, kurdskoj neovisnost­i zbog mogućeg gubitka teritorija snažno se protivi i Iran, a nije po volji ni irač- koj vladi. Cijena Brent nafte u utorak se kretala nadomak 59 dolara, a do prije samo tjedan dana iznosila je 55 dolara.

Naftni stručnjak Davor Štern za Poslovni dnevnik kaže kako cijena nafte već neko vrijeme polako raste, u čemu se dijelom odražava zabrinutos­t zbog stanja na Bliskom istoku. Prema njegovu sudu, kratkotraj­ni sukob nije isključen. “Ako se burzovni igrači budu držali podalje i neće ‘pumpati’ cijenu, ne bi trebalo doći do značajnih oscilacija u cijeni nafte”, ocjenjuje Štern. Inozemni analitičar­i za Reuters upozoravaj­u kako bi snažniji skok cijene trebala spriječiti rastuća američka proizvodnj­a.

 ??  ?? Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan najavio je zatvaranje naftovoda do luke Ceyhan
Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan najavio je zatvaranje naftovoda do luke Ceyhan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia