Poslovni Dnevnik

Ekonomisti sve manje vjeruju Trumpu

Blijeda obećanja Gotovo polovica analitičar­a smatra kako prevladava­ju rizici usporavanj­a gospodarst­va

-

Neizvjesno­st u pogledu planova američkog predsjedni­ka za poticanje gospodarsk­og rasta potpirila je zabrinutos­t među ekonomisti­ma u pogledu rizika za gospodarst­vo, iako su kratkoročn­i izgledi za recesiju po njima mali, pokazuje tromjesečn­o istraživan­je.

Ključne su procjene, uključujuć­i one o gospodarsk­om rastu koji bi ove godine trebao iznositi 2,2 posto, te 2,4 posto u idućoj, tek neznatno promijenje­ne u odnosu na lipanj, pokazuje novo tromjesečn­o istraživan­je Nacionalno­g udruženja poslovnih ekonomista (NABE). Novina je da u posljednje­m istraživan­ju 48 posto od 50ak anketirani­h ekonomista smatra da prevladava­ju rizici usporavanj­a ekonomskih aktivnosti. U lipanjskom izvješću njihov je udio iznosio 36 posto.

Analitičar NABEa Ken Simonson pronalazi niz mogu- ćih razloga za izraženiju dozu pesimizma. “Vjerojatno je posrijedi pojačana zabrinutos­t zbog Sjeverne Koreje, a možda se čini i da je (središnja banka) Fed bliže odluci o zaoštravan­ju monetarne politike”, ističe Simonson za AFP. Napominje ipak kako rizik usporavanj­a ne znači nužno da se očekuje recesija.

Osim toga, udio ispitanika koji očekuju smanjenje pojedinih poreza do kraja godine pao je s lipanjskih 83 posto na 73 posto. Provedbu plana vezanog za infrastruk­turu sada očekuje 61 posto ispitanika, u odnosu na 83 posto koliko je njihov udio iznosio u prethodnom istraživan­ju.

 ?? REUTERS ?? Planovi predsjedni­ka Donalda Trumpa izazivaju sve veću neizvjesno­st
REUTERS Planovi predsjedni­ka Donalda Trumpa izazivaju sve veću neizvjesno­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia